BANA TIBOR,

Full text search

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik támogatja a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, de több kritikai észrevételem is lenne ezzel kapcsolatban, néhány felvetést is elmondanék, valamint igyekszem új, eddig el nem hangzott szempontokra is rávilágítani felszólalásomban.
Kritikánk egyrészt arra irányul, hogy összességében úgy értékeljük, hogy az elmúlt évek során az Orbán-kormány a szomszédos országokkal összefüggésben elsősorban csak a gazdasági eredményeket állította középpontba; csakis a külgazdasági irány volt az, amiről pozitív töltettel be tudtak számolni, és ez elsősorban azért történt így meglátásunk szerint, mert ilyenformán próbálták meg kendőzni azt, hogy nemzetpolitikai szinten semmilyen érdemi eredményt nem tudtak letenni az asztalra elszakított testvéreink vonatkozásában a külhoni magyarság ügyében.
(19.00)
Egy olyan kérdést is szeretnék idehozni, ami bár nem tartozik szorosan a törvényjavaslathoz, de azt hiszem, hogy mindenképpen szólni kell róla néhány percben. A határbiztonság ügyére gondolok, mert bár az illegális határátlépések és a bevándorlás tekintetében azt lehet mondani, hogy azért a román határ nem tartozik a leveszélyeztetettebb területek közé, sokkal inkább ez a helyzet Szerbia vonatkozásában, azonban a közel-keleti helyzet arra figyelmeztet minket, hogy ez akár néhány napon belül is változhat, és ha az ottani állapotok nem konszolidálódnak, akkor bizony menekültek áradata indulhat el ebben az irányban. Azt gondolom, hogy ezekre a kihívásokra is fel kell készülni, és ez is egy olyan szempont, amit a kormánynak feltétlenül szem előtt kellene tartania.
Ha már közúti megállapodás fekszik előttünk, akkor arról igenis nagyon hangsúlyosan beszélnünk kell, hogy Erdélyben élő magyar testvéreink számára a legfontosabb az lenne ebben a tekintetben, hogy rendelkezésükre álljon autópálya az anyaországba jutáshoz. Jelenleg az a helyzet, hogy sem az észak-erdélyi, sem a dél-erdélyi sztráda nem tekinthető ebből a szempontból még csak finoman szólva sem megfelelőnek. Azt várjuk el a kormánytól, hogy sokkal hangsúlyosabban lépjen fel ezekben a kérdésekben.
Az elmúlt évek során az észak-erdélyi autópálya ügyét nagyon úgy tűnik, hogy mellőzték Romániában. Most itt van előttünk az új uniós tervezési ciklus hétéves időszaka, a 2014-2020-as időszak, lennének tehát lehetőségek ebben a vonatkozásban. A dél-erdélyi autópálya tekintetében azt el lehet mondani, hogy valamivel előrehaladottabb helyzetről beszélhetünk, de azért joggal merül fel például az a kérdés, hogy miért nem sikerült még mindig Aradot és Makót összekötni autópályával.
Ezekben az ügyekben tehát feltétlenül komoly és határozott lépéseket várunk el a magát a nemzeti ügyek kormányának nevező Orbán-kormánytól, és azt kérjük, hogy tegyenek meg minden lehetséges lépést diplomáciai szinten ezeknek az autópályáknak az építése gyorsítása érdekében, vagyis valóban jelenjen meg ilyen értelemben is fellépés nemzetpolitikai szinten, hiszen ezeket az eredményeket fel kellene tudni mutatni a következő évek során elszakított testvéreink és az anyaország közötti kapcsolat javítása szempontjából.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me