DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magyar-román határ két oldala közötti mindennapi kapcsolatok a múlt században, részben a megszigorodó határellenőrzés miatt fokozatosan elsorvadtak, az érintett térségek periférikussá, fejlődésükben korlátozottá váltak, a családi, társadalmi, gazdasági kapcsolatok visszafejlődtek. Románia uniós csatlakozását követően azonban egyre fokozódó igény jelentkezett arra, hogy a régi, használaton kívül helyezett utak újjáépüljenek, új közlekedési kapcsolatok jöhessenek létre.
A magyar-román államhatár rendjéről szóló 2006. évi LXXXV. törvény alapján a határtérséget érintő bármilyen építési munkálat megkezdése előtt az adott beruházásról külön nemzetközi szerződést kell kötni. A beruházásokat gátló, lassító szabályozás meghaladása érdekében a felek idén júliusban Bukarestben kétoldalú megállapodást írtak alá. Az egyezmény megteremti a határtérségben történő munkavégzés megkezdésének jogi feltételeit a közös határ vonalát érintő közúti közlekedési kapcsolat esetén. A gyorsforgalmi útkapcsolatokra és a jelentősebb műtárgyakra továbbra is egyedi egyezményeket kell kötni. További cél, hogy a jelenleg már létező utakon esetlegesen szükségessé váló jelentősebb bővítési munkálatok is külön kormányközi egyezmény megkötése nélkül, e megállapodás alapján végrehajthatóak legyenek.
A két fél a megállapodás mellékleteként kidolgozta azon közúti kapcsolatok listáját, amelyek már jelenleg is léteznek, vagy amelyek építésének megkezdése a jövőben várható. A megállapodás elfogadásával a két fél jóváhagyja, hogy a listán rögzített helyeken további nemzetközi szerződés megkötése nélkül lehessen utat építeni vagy bővíteni. Ehhez elegendő lesz az utak kezelői közötti megállapodás a beruházás előkészítéséről és kivitelezéséről. A megállapodás további célja, hogy a két fél közösen határozza meg a határt átlépő utak forgalmi jellegét és engedélyezett teherbírását, ami mindkét oldalról lehetővé teszi egységes kezelésüket, és szabályozza a határ menti településeket érintő tehergépjármű-forgalom mértékét is.
Románia schengeni tagságáig a megépülő utakon a forgalom megindításához határellenőrzést kell biztosítani, erről a Belügyminisztérium folytat egyeztetéseket a román féllel. Kérem mindezek alapján a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/1275. számon beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni és a megállapodás kihirdetését támogatni szíveskedjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me