DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is köszönöm a hozzászólóknak, hogy a törvényjavaslatot, azaz az egyezmény elfogadását támogatják, azaz önök is egyetértenek azzal, hogy a határ menti forgalom, a határkeresztező utak létesítésének megkönnyebbítését célzó megállapodás a két fél között jöjjön létre, helyesebben a magyar jogrend részévé váljon, mert ahogy elmondták, ez nagyban elősegíti a helyi gazdaság, az emberi kapcsolatok és a közösségteremtés lehetőségeit.
Ezzel tulajdonképpen le is zárhatnám a törvényjavaslatra tett észrevételekkel kapcsolatos reagálásomat, ami nem más, mint mondom, a megköszönése annak, hogy támogatják a törvényjavaslat lényeges tartalmát.
De nem mehetek el szó nélkül bizonyos dolgok mellett, amelyekkel kapcsolatban egészen meglepődtem, hogy az MSZP képviselője ezeket mondta 2004. 12. hó 5. után, amikor az akkori MSZP-s miniszterelnök és pártelnök azért buzdította a magyar polgárokat, hogy ne támogassák a külföldön élő magyarok állampolgárságának elnyerését.
Ehhez képest sokkal fontosabb dolgot csináltunk mi 2010 után: a parlament kétharmadnál nagyobb többségével elfogadtuk az állampolgárságot rendező törvényjavaslatot, élővé tettük a magyar-magyar kapcsolatot Románia, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja vonatkozásában, már csak azzal is, hogy az oktatási program részévé tettük a fiatalok részére azt a lehetőséget, hogy megismerjék a határon túli magyarság életét, építsék a közösségeket és a személyes kapcsolatokat.
Ezen felül azt kell mondanom, hogy kiegyensúlyozott kapcsolata volt a magyar politikának a határon túli magyar szervezetekkel. Markó Béla álláspontjával kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy Markó Béla már a múlt, az RMDSZ-szel és más magyar pártokkal kiegyensúlyozott és arányos kapcsolatra törekszik a mindenkori magyar kormány.
Hozzá kell tennem azt is, hogy a gazdasági kapcsolatok nagyon fontosak a két ország kapcsolatában. A gazdasági kapcsolatokon keresztül lehet egymást jobban megérteni, a gazdasági kapcsolatokon keresztül lehet egymással jobb, tartalmasabb viszonyrendszert kialakítani a közös előnyök és a közös érdekek mentén. Egy jól kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatrendszer nem a vitákat és az ellentéteket növeli, hanem az együttműködést, egymás tiszteletét, és annak fontos része, hogy a határon túl élő magyarok, a magyarság is részt vegyen ezekben a gazdasági kapcsolatokban.
Hozzá kell tennem, hogy ettől függetlenül, hogy ezek a formális és beharangozott és nagy sajtónyilvánosságot kapott közös kormányülések, amelyek egyébként semmi eredményre nem vezettek, ezzel szemben a mindennapi életben aprómunkával segítjük elő kormányzati szinten azt, hogy a gazdasági kapcsolatok és ezen keresztül a kulturális kapcsolatok is fejlődjenek. Így meg kell említenem, hogy volt gazdasági vegyes bizottsági ülés a két fél között, mégpedig 2014. július 14-15-én, és ennek kapcsán más szakterületeken is, így például az energetikai kérdésekben is sikerült a román féllel leülni és tárgyalni és közös projektekben gondolkodni.
Úgy gondolom, hogy ezek a legfontosabb dolgok, és 2004. 12. hó 5-e után eléggé disszonánsnak érzem azokat a megnyilvánulásokat, amiket a szocialista párti képviselő elmondott, főleg úgy, hogy nem tartoztak egyáltalán a törvényjavaslat lényegéhez.
A Jobbik képviselőjének az álláspontját szintén köszönöm, hogy támogatja a törvényjavaslatot. Teljesen egyetértek azzal, és a magyar kormány minden egyes alkalommal jelzi, hogy az autópálya-építések Erdélyben nemcsak a magyar-magyar kapcsolatokat, hanem a gazdasági kapcsolatokat is érinteni tudják. Látva a hétéves európai uniós ciklus terveit, a román terveit, azok igen ambiciózusak. Ha azok megvalósulnak hét éven belül, akkor igen jó eredményeket tudnak felmutatni, és könnyebben elérhetőek lesznek a tömbmagyarság területei is.
Hozzá kell tennem, hogy mindig szorgalmazzuk magyar részről, teljesítjük azt az elvárást, hogy minden autópályánk a határkereszteződésig eljusson. A román fél felé többször jeleztük, hogy a magyar határ és Arad közötti szakaszt mihamarabb készítse el, de úgy láttam, hogy a következő hétéves ciklusban ez is meg fog valósulni.
Mindezek a kérdések nem igazán kapcsolódnak a törvényjavaslathoz. A törvényjavaslat remélhetőleg nagyon fontos és stimuláló eszköze lesz a határ menti kapcsolatoknak és együttműködésnek, megkönnyítve az új utak létesítését, a régi, elhasznált utak felújítását és azon keresztül a magyar-magyar kapcsolatok erősödését is.
(19.10)
Ezek mentén köszönöm a támogatásukat, és kérem önöket, hogy ezt majd szavazataikkal is erősítsék meg. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me