DR. MATOLCSY GYÖRGY,

Full text search

DR. MATOLCSY GYÖRGY,
DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a kérdéseit. Először is, engedje meg, hogy elmondjam, hogy a Magyar Nemzeti Bank működését a jegybanktörvény szabályozza, és ez egészen világosan kimondja, hogy a magyar jegybank - ahogy minden uniós ország jegybankja - függetlenül, önállóan működik. A függetlenség azt jelenti, hogy egyetlen horgonya van a jegybank működésének és ez a középtávú inflációs cél. Még a pénzügyi stabilitást és a kormány gazdaságpolitikájának a támogatását szabja feladatul a magyar jegybank elé a magyar jegybanktörvény.
(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost
dr. Tiba István váltja fel.)
Amit ön említ, szerencsére, nem így van. A magyar jegybank mérlege nem része a költségvetés, a magyar államháztartás mérlegének. Egészen egyszerűen azért, mert a magyar jegybank pénzteremtésből származó jegybanki pénzzel gazdálkodik, egyetlen adófizetői forintot sem használ fel. (Dr. Bárándy Gergely: Tiéd a pénz?) Így tehát a jegybank pozitív eredménye - ha van, reméljük, ebben az évben lesz - nem kerül befizetésre osztalékként a költségvetésbe. Ezzel szemben a magyar jegybank vállalta alapokmányában, hogy arra törekszik, hogy egyetlenegy évben sem halmoz fel veszteséget.
Az ön által említett példák pontosan jelzik, hogy helytelen beavatkozni a jegybank független működésébe. Ugyanis a jegybanknak korábban 22 ingatlanja volt, most egy üdülőt vásárolt. (Dr. Bárándy Gergely: Benne van a házszabályban…) Horribile dictu, egyet. Az ön által említett ingatlan esetében ingatlant vett a jegybank és nem vállalatot. Ez az alapvető különbség. Köszönöm szépen, képviselő úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me