DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat célja az igazságos és méltányos közteherviselés megteremtése, a közpénzeknek a munkahelyek létrehozását és a gazdaság fejlesztését hatékonyabban előmozdító felhasználásának ösztönzése, valamint a magyarországi gyermekéhezés felszámolásához szükséges források előteremtése. 2010-től az Orbán-kormány ugyanis úgy alakította át az adórendszert, hogy a kis- és közepes keresetű munkavállalók adóterhei növekedtek, míg a jól keresők adóterhei csökkentek.
A Fidesz által bevezetett egykulcsos adóval ötből négyen rosszabbul jártak. A Fidesz ugyanakkor azokon segített, akik arra nem szorultak rá, és spekulánsoknak teremtett ideális viszonyokat Magyarországon. Jellemzően számukra jelentett előnyt a tőkejövedelmekre - így különösen az osztalékból származó jövedelmekre - vonatkozó adócsökkentés is. A Fidesz megadóztatta a bankokat, megadóztatta a multicégeket, miközben a Fideszhez dörgölőző, közpénzből meggazdagodott vállalatok az elmúlt években százmilliárdos nagyságrendekben vittek ki offshore cégekbe hasznot, ahelyett, hogy azt a magyar gazdaságba fektették volna. Sajtóhírek szerint a Simicska-birodalom több mint 22 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tavalyi évben. Az állami segítséggel létrejött gáz offshore üzletágban Garancsi István és az érdekkörébe tartozó gázkereskedő több mint 54 milliárd forint osztalékot fizetett ki offshore cégek mögé bújó tulajdonosainak. Ugyancsak nem cáfolt sajtóhírek szólnak arról, hogy Mészáros Lőrinc 2013-ban 1,2 milliárd forint osztalékot vett fel. De beszélhetünk a Fidesz kedvenc médiacégéről is, amely 350 millió forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak.
Összességében tehát a Fidesz közeli cégek tulajdonosai több száz milliós, milliárdos osztalékot vehettek fel. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mindeközben döntő részben nem másnak, mint az adófizetői forintokból, közösségi forrásokból megvalósuló árbevételeket, amelyek… (Az elnök ismét csenget. - Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Idő! Idő! Lejárt az idő!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me