DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Mindezeket az árbevételeket, amelyekből az osztalékokat kifizették a tulajdonosoknak, döntő részben adófizetői forintokból, közösségi forrásból megvalósuló állami, önkormányzati megrendeléseknek köszönhették, amelyeken akár 20-25 százalékot is kereshettek.
Az egyik oldalon tehát az Orbán-kormány a kiskeresetűek adóját emelte, az adójóváírást kivezette, míg a saját baráti cégeit pedig zsíros önkormányzati, állami és európai uniós közösségi források útján, közbeszerzések útján árbevételhez juttatta, amelyből milliárdos vagy akár százmilliárdos hasznot is kivehettek.
Azt gondoljuk, hogy a törvényjavaslat igazságot teremt, hiszen ha önök a multicégeket, bankokat megadóztatják, akkor nem nézhetik tétlenül azt, hogy ezek a Fideszhez közel álló vállalkozások busás hasznot vesznek fel. Az a javaslatunk, hogy az ilyen közösségi forrásból, adófizetői forintokból, állami, önkormányzati megrendelésekből gazdagodó vállalkozások - amennyiben az árbevételük 50 százalékát ez a bevétel meghaladja - ne a 16 százalékos osztalékadót fizessék be, hanem fizessenek 75 százalékot a magyar költségvetésbe.
Azt szeretnénk a törvényjavaslat alapján, hogy amennyiben ezt az árbevételt nem osztalékban veszik ki, hanem a gazdaság fejlesztésébe, saját innovációjukba, saját fejlesztésükbe fektetik be, akkor ne kelljen adót fizetni, amennyiben viszont befizetik a költségvetésbe, akkor a költségvetésen belül kerüljön a gyermekéheztetés…, gyermekéhezés felszámolására (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.); kerüljön az önkormányzatok gyermekéhezés felszámolását célzó programjainak finanszírozására.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, lehet ebből viccet csinálni, de azt gondolom, hogy ezen súlyos milliárdok nagy részének a költségvetésben lenne a helyük, és erre a célra kellene felhasználni. Kérem, hogy támogassák, hogy napirendre vehessük, megvitathassuk és megszavazhassuk. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me