HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Rogán Antal frakcióvezető úr a mai napirend előtti hozzászólásában nagyon megragadóan beszélt arról, hogy a Fidesz nyilvánvalóan azért nyeri meg folyton a választásokat, merthogy a választók érdekeit képviseli. Ezt hallgatva azon gondolkodtam, mi történhetett vajon a Költségvetési bizottság ülésén. Valószínűleg valami fatális tévedés vagy pillanatnyi kihagyás, vagy a jó ég tudja, mi következhetett be, hiszen önök nem támogatták az áfacsökkentéses javaslatunk napirendre vételét. Ezért most szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy ezt a bizottsági hibájukat itt, a plenáris ülésen jóvátegyék.
Ugyan ezen a Költségvetési bizottsági ülésen nem kaptunk semmilyen indoklást arra, hogy miért nem támogatják, hiszen kormánypárti képviselők hozzá sem szóltak, csak egyszerűen egy izmos nemet szavaztak az előterjesztésre, azonban egy ugyanilyen témájú vita lezajlott a mai nap a Mezőgazdasági bizottságban is. Ott Nagy István államtitkár úr azzal indokolta, hogy miért nem tudják támogatni az áfacsökkentéses javaslatot, holott nagyon szeretnék, hogy megvalósuljon, merthogy a kormány afelé megy, hogy a fogyasztást adóztassa, és gyakorlatilag így az adó igazságos lesz, mert ki mennyit fogyaszt, annak mértékében fog adót fizetni. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az alapvető élelmiszerek áfája esetén olyan termékekről beszélünk, amit a fogyasztóknak muszáj megvennie. Azért hívják őket ugye alapvető élelmiszereknek. Ezek nem luxustermékek, tejről, kenyérről, húsról, édesvízi halakról van szó (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Tengeri halak?), amelyek fogyasztásáról nem úgy dönt valaki, hogy ő azt most luxustermékként megvásárolja vagy nem, hanem a mindennapi fenntartásukhoz szükséges az állampolgároknak, hogy ezeket a termékeket megvegyék. Nyilvánvalóan, ha önöknek annyira számít a háztartások kiadásának csökkentése, főleg a legszegényebb háztartásoknál, nemcsak a fűtési költségeket, a villamosenergia-költséget, hanem az alapvető élelmiszerek árának meghatározó kiadási részét is figyelembe kell venni, ha a családok költségeit szeretnénk csökkenteni, ezért is támogatni kellene önöknek, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsük.
De emellett van egy másik nagyon fontos érv. Évek óta látjuk, hogy a hazai élelmiszeripar és a mezőgazdaság is komoly bajban van, merthogy a 27 százalékos áfa nemcsak Európában a legmagasabb, hanem lényegesen magasabb, mint a környező országok bármelyikében. Európában jellemzően 0-9 százalék között van az alapvető élelmiszerek áfája, míg nálunk 27 százalék. Ez nemcsak hatalmas versenyhátrányt jelent a hazai termelőknek, hanem tulajdonképpen ennek a magas áfának a következtében olyan szinten elharapózott a feketegazdaság, hogy azok a vállalkozók, akik tisztességes módon állítják elő az élelmiszeripari termékeiket és próbálják meg a piacon elhelyezni, olyan versenyhátrányba kerülnek, amiben egyszerűen képtelenek életben maradni. Ezért van az, hogy hiába tömködnek milliárdos segélycsomagokat élelmiszeripari nagyvállalatoknak, mégsem sikerül őket megmenteni, hiszen azok a vállalkozások, akik egyszerűen lepapírozzák a terméket, mintha az külföldi lenne, és külföldről a saját magyar terméküket behozzák, ennek a piaci tanulmányok szerint a költsége 5 százalék körül van, és ezzel az 5 százalékos költséggel kerül be aztán a termék az élelmiszert forgalmazó boltokba. Így 22 százalékos árelőnyben részesülnek azokhoz képest, akik tisztességesen, bejelentve, az áfát megfizetve helyezik el a termékeiket a polcokon.
De nem csak ez az egy probléma van ezzel. Hiszen aki az áfát elcsalja és nem fizeti be, az nyilvánvalóan nem jelenti be a dolgozóit sem, hiszen mit termelnének a dolgozók, ha a terméket külföldről hozták be. Ez jelentősen növeli a feketefoglalkoztatást is, és miután élelmiszeriparról van szó, jelentős élelmiszer-biztonsági problémákat is felvet, hiszen ezeket a termékeket be sem jelentik, nem tudják ellenőrizni. Ezért, ha talpra akarjuk állítani a hazai élelmiszeripart (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.), akkor támogassák ezt a javaslatunkat!
Végezetül egyetlen mondatot engedjenek meg. Az államtitkár úr azzal zárta a szavait, hogy „tudom, higgyék el, nincs nagyobb drukkere, vagy nem akarja senki jobban az alapvető élelmiszerek áfáját visszaszorítani, mint a földművelésügyi tárca, mindig számolunk, próbáljuk elérni a kormányzatnál azt, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen”. (Moraj, közbeszólások a kormánypártok padsoraiból: Idő! Idő! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.) Képviselő hölgyek, urak, kérem, segítsenek!
Elnök úr, köszönöm szépen a türelmét. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me