IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika az elmúlt években is határozottan kiállt a gyermekéhezés felszámolása mellett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a XXI. században gyermekeknek éhezniük kelljen. Mégis ma Magyarországon több százezer gyermek étkezése bizonytalan az iskolaidőn kívül: hétvégén, majd az iskolai nyári és téli szünet időszakában.
Ez nemcsak elfogadhatatlan, hanem szükségtelen is. A meglévő szociális gyermekétkeztetés programját kiterjesztve csupán plusz 8-10 milliárd forint hozzáadásával egy gyermeknek sem kellene éheznie az iskolaidőn kívül sem.
Az LMP kötelező önkormányzati feladattá tenné a rászoruló gyermekek étkezésének egész éves biztosítását. Ehhez 100 százalékos állami támogatást biztosítanánk a települések részére. Ez a költség tehát csupán néhány milliárd forint, egy kis stadion árából finanszírozható.
Az MSZP javaslata hasonlóan a gyermekéhezés felszámolását szolgálja az osztalékadó radikális megemelésével. Az LMP önmagában nem ellenzi az osztalékadó emelését, de az ilyen hirtelen és durva változtatásokat nem tartjuk szerencsésnek, nem tesznek jót a gazdaságnak, lévén, hogy kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtenek.
Számunkra nem egyértelmű, hogy az igazságtalan jövedelemelosztási politika hibáit ezzel a javaslattal korrigálni lehet-e. Az sem egyértelmű, hogy a gyermekétkeztetés forrásait meg kell-e címkézni. A gyermekéhezés felszámolását általános adóbevételekből, univerzális politikák és speciális, célzott programok segítségével kell elérni.
(16.30)
Mindemellett az LMP támogatja a javaslat tárgysorozatba-vételét. A célokkal egyetértünk. Ugyanakkor az eszközöket - amennyiben tárgyalhatunk a javaslatról - módosító javaslatokkal finomítani feltétlenül szükséges. Köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me