Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Jobbik természetszerűleg támogatja saját javaslatának egy kicsit áthangolt verzióját, amely az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről szól, egyben örülünk az MSZP beismerő vallomásának a tekintetben, hogy miután az utolsó kormányzati ciklusuk utolsó pár hónapjában néminemű csökkentést pár tétel tekintetében végrehajtottak áfakérdéskörben - előtte ugyan hatalmas emeléseket, mint tudjuk, és mint minden statisztikából kiderül -, azt követően valóban belátták azt, hogy az utóbbi években a Fidesz-KDNP-kormány az önök által 20-ra, majd 25-re emelt áfatételt 27 százalékra, Európában is hallatlan módon magas szintre emelte, ami tarthatatlan. Ugyanakkor az alapvető élelmiszerek áfaköre csökkentésének akkor van igazi értelme, ha a kereskedők nem képesek lenyelni ezt a tömeget, tehát egy megfelelő monitoringrendszer kiegészítésével, kiépítésével lehetne valódi sikereket elérni.
Azt is jegyezzük meg - ahogy kiváló borsodi képviselőtársam az iméntiekben jelezte, amikor a napirend szóba került -, hogy valóban, az árakkal baj van Magyarországon, de talán nem az árakkal van a legnagyobb baj, hanem sokkal inkább a bérekkel. Tehát addig, amíg a KSH által meghatározott mértékben a nettó átlagfizetés 140 és 160 ezer forint között szór - és ez egy átlag, amit a többmilliós bankárfizetések fölfelé húznak -, addig igen nehéz dolgunk van, ha akár az alapvető élelmiszerek áfájának tekintetében bármifajta csökkentést, árcsökkentést szeretnénk a piacon elérni úgy, hogy a kereskedő ne nyelje be ezt a többletet. Tehát rendszerszinten nyilvánvaló, hogy a jövedelmi viszonyokon lenne érdemes hosszabb távon javítani, de tüneti kezelésként természetszerűleg a Jobbik frakciója támogatja azt, hogy első körben vita folyjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről, második körben pedig valósítsuk is meg ezt.
Mindemellett pedig mi a beismerő vallomást örömmel fogadjuk a tekintetben, hogy valóban, az önök utolsó kormányzati ciklusa során elképesztő mértékű áfaemelésre került sor, az utolsó hónapokban néminemű csökkentésre, tüneti kezelésre, azóta pedig elszabadult a pokol e tekintetben, hiszen európai szinten is rekordmértékű forgalmi adóról beszélhetünk. Ezt a Jobbik nem szeretné fenntartani ebben a formában. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me