DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy friss európai bizottsági jelentés szerint nagy bajban vannak a hazai kis- és középvállalkozások, és hozzá kell tennem, ha ők bajban vannak, akkor az egész ország bajban van, ugyanis ebben a szektorban kevesebb embernek tudnak munkát adni. Zsugorodott maga a szektor is, számban is kevesebben vannak, és a teljesítményük is kisebb.
Logikus kérdés az számunkra, hogy vajon miért van ez így, és vajon a magyar kormány tesz-e, illetve tett-e valamit annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Hiszen azt látjuk, hogy ha a másik oldalon multikról van szó, és kifejezetten autóipari, illetve hozzájuk kapcsolódó iparágakkal foglalkozó multikról, akkor ugyancsak két kézzel szórják a közpénzt. Ott vannak azok a százmilliárdos nagyságrendű támogatások, amelyeket közvetlen támogatás, illetve fejlesztési adókedvezmények formájában adnak ezeknek a cégeknek, és világosan tudjuk, hogy zömmel ők a stratégiai partnerek is. Ha egy munkahelyre számítva nézzük, hogy mennyi támogatást kapnak ezek a multik, akkor egy olyan számot kapunk, hogy ők tízszer annyit kapnak, mint egy magyar kis- és középvállalkozó. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP számára tízszer annyit ér egy multinak adott támogatás, mint egy kis- és középvállalkozó számára adott támogatás ebben az országban. Holott felhívom a tisztelt figyelmüket arra, hogy a kkv-k azok, akik sorsközösséget vállalnak a magyar emberekkel, akik akkor is itt vannak velünk, amikor jól megy a szekér, de akkor is, amikor rosszul megy, és ők azok, akik ezt az országot a hátukon viszik.
A kormánynak láthatóan van egy ilyen monomániás támogatási kultúrája, egyoldalúan az autóipar irányába áramlik, ami - felhívom rá tisztelt államtitkár úr figyelmét - egy több oldalról is elhibázott irány. Egyrészt ott van a magyar élelmiszeripar termelési és feldolgozási szinten. Ha ide folyatnák a pénzt, akkor lenne jó minőségű magyar élelmiszer, amit a régióban el lehetne fogyasztani. De ott vannak például a megújulóiparral foglalkozó vagy foglalkozni kívánó kis- és középvállalkozások is. S ha végre leszigetelnék ezt az országot, és mondjuk, nem orosz gázzal fűtenénk a magyar utcákat, akkor a magyar kis- és középvállalkozásokat lehetne támogatni az építőszektorban, az építőanyag-iparban is. Vagy ha már mindenáron járművekben gondolkodnak, ott vannak a magyar buszok, a magyar trolik, a magyar villamosok, mind lehetne fejleszteni.
Kérdezem én tisztelt államtitkár urat, miért van az, hogy a Fidesz-KDNP-nek tízszer annyira fontos egy multinál megvalósult foglalkoztatás, munkahelyteremtés, mint egy kkv-nál, mint egy kis- és középvállalkozásnál, miért tartják fenn önök ezt az elhibázott irányt.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me