SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönjük szépen a kérdését. Tekintettel arra, hogy lehetőséget adott arra, hogy egy fontos ügyben váltsunk néhány szót, tekintettel arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások magyar gazdaságban betöltött szerepét önök is fontosnak ítélik meg és mi is fontosnak ítéljük meg, ha megengedi, akkor talán a kölcsönös megértés reményével kezdem a válaszom, mert legalább van egy közös bázis, egy közös alap, amire rá tudunk állni mind a ketten.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ön közösen interpellált képviselő úrral, és az egyik interpellációban önök kifejezetten foglalkoznak az Európai Bizottság jelentésével, amelyet az önök frakcióvezetője is volt kedves megemlíteni a napirend előtti felszólalásában, amikor is a 2008 és 2013 között a magyar kis- és közepes vállalkozások helyzetének alakulásával foglalkoznak. Önöknek igazuk van abban, hogy 2008-hoz képest 2013-ban rosszabb a helyzet ebben a tekintetben. Ugyanakkor ha megnézik ezeknek a számoknak a belső dinamikáját, akkor azt láthatják, hogy 2009-ben volt egy hatalmas visszaesés, 2009 óta viszont évről évre javul a helyzet.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mi ezzel elégedettek vagyunk, mert nem vagyunk elégedettek, ugyanúgy, mint ahogy önök sem elégedettek, de azt gondolom, hogy a folyamatokat talán nem érdemes eltagadni.
Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban az autóipar lett a magyar gazdaság zászlóshajója, én azonban nem gondolom azt, hogy ez egy olyan jelenség lenne, amely ellen küzdenünk kellene. Szerintem ezt a jelenséget nekünk fel kell használni, különös tekintettel arra, hogy a járműgyártás termelési értéke az idei esztendő első hét hónapjában majdnem 4 ezer milliárd forintot tett ki, ami 29,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi esztendőhöz képest, és ez adja most már a feldolgozóipari termelés 28 százalékát, és ebben a szektorban most már 137 ezernél is többen dolgoznak, ami egy 23,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi esztendőhöz képest. Én ezt mindenesetre egy örömteli fejleménynek látom, annál is inkább, mert az autóipar hozzásegít minket két nagyon fontos gazdaságpolitikai célkitűzésünk eléréséhez, egyrészt hogy termelési központ legyünk, és hogy minél több kutatás-fejlesztési, csúcstechnológiás kapacitást vonzzunk Magyarországra.
Ön arról beszélt, hogy más iparágakat is fontos lenne komoly hangsúllyal figyelembe venni. Ebben önnek tökéletesen igaza van, de akkor kérem, térjen ki arra is, hogy az autóipar beszállítói háttériparán keresztül a textilipartól kezdve az acélöntészeten keresztül számos iparág számára biztosítja a fejlődés lehetőségét Magyarországon, arról nem is beszélve, hogy az autóipari vállalatok az élenjárói az egyetemekkel való kutatás-fejlesztési és a középiskolákkal való szakképzési együttműködésnek.
Arra is szeretném felhívni a figyelmét, tisztelt képviselő asszony, hogy a nagyvállalatoknak adandó beruházásösztönzési támogatásokat nem hasraütésszerűen osztjuk szét, hanem annak van egy megfelelő szabályrendszere, amelyet az Európai Unióval is jóvá kellett hagyatnunk. Ugyanakkor arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy mi a kis- és közepes vállalkozások exportfejlesztésében egy nagyon komoly növekedési forrást látunk, ezért engedje meg, hogy két intézkedésről is tájékoztassam önt. Az Eximbank egy bátrabb hitelezési politikával mindent meg kell tegyen annak érdekében, hogy 2500-ról 12 ezerre növeljük azon kis- és közepes vállalkozások számát, amelyek képesek az exportpiacokon sikerrel megjelenni; illetőleg a közelmúltban megállapodtunk az EIB-vel arról, hogy a legutóbbi 100 millió eurós sikeres közös program után most egy 200 millió eurós közös programot indítunk meg, amelynek 70 százalékát - tehát a 200 millió euró 70 százalékát - a kis- és közepes vállalkozások külpiaci érvényesülésének a támogatására fogjuk fordítani.
Köszönöm szépen, hogy mindezt elmondhattam önöknek, és köszönöm szépen, hogy egyetértünk abban, hogy a kis- és közepes vállalkozások a magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos szerepet játszanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me