DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ezt ön is mondta, ahogy a kormányzat a béremelések politikáját 2013 után el tudta kezdeni, hiszen erre most már megvolt a nemzetgazdasági alap, ágazatonként haladtunk, különböző csoportoknak - lehettek azok rendőrök, pedagógusok, orvosok, főleg háziorvosok vagy rezidensek, még fiatalabbakként - igyekeztünk valamiféle pótlékot adni, valamiféle béremelést, életpályát. Ahogy ezt a gazdaság teljesítménye folyamatosan megengedi, úgy tudjuk ezeket emelgetni. Nem attól függ, hogy éppen véletlenszerűen vagy szimpátia alapján ki mikor kaphat béremeléseket. Ön is tudja, hogy a pedagógusoknak 2002 óta nem volt Magyarországon béremelésük, így amikor a kormány azt nézte, hogy melyik ágazatban hajtson végre átfogó életpálya-bevezetést vagy pedig átfogó béremelést, akkor azért a pedagógusokat választotta, mert ők azok, akik a legrégebb óta nem kaptak semmifajta béremelést.
(17.50)
Ugyanígy leültünk azzal a hat szakszervezettel is, amely ebben az ágazatban, ahogy ön is említette, körülbelül 93 ezer dolgozót képvisel. Több munkacsoportban elindultak a megbeszélések, az egyeztetések, és ennek része volt, hogy idéntől már 5-11 százalékos, kinek hét-, kinek tízegynéhány ezer forintos bérpótlékot tudtunk adni, akár szakmai dolgozóknak, akár technikai dolgozóknak. Mindenkinek ez az ágazati bérpótlék járt, benne volt az idei költségvetésben. Úgy tekintünk erre, mint ennek a fajta béremelési politikának az első lépése, amely valóban nem egy óriási összeg, de mégiscsak nagyobb, mint amit az utóbbi években ebben az ágazatban kaphattak, hiszen ezek az emberek olyan munkát, fizikailag, emberileg megterhelő munkát végeznek, amit mindnyájan szeretnénk jobban, magasabb anyagi fokon elismerni, a munkakörülményeiket is javítani.
Ezért folyamatosak a tárgyalások. Ha technikai hiba volt, azt igyekszünk kiküszöbölni, a helyettes államtitkár, államtitkár, miniszter úr is találkozott személyesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.) ezeknek a képviselőivel, illetve más szakszervezetek is időközben bejelentkeztek ezekbe a tárgyalásokba, úgyhogy folytatódni fognak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me