DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Felütöttem a Jobbik választási programját 2010-ből, annak is a közoktatási fejezetét - valószínűleg ön írta, tehát ismerősek lehetnek a szavak -, ebben ön vagy önök azt írják, hogy egy tanügyigazgatási rendszert hoznak létre, az országot tanügyigazgatási kerületekre bontják - ezt hívjuk mi tankerületeknek -, és ide az oktatási minisztérium feladatainak területi leosztása szerint ruházzák át a feladatokat, hatósági jogköröket és egyebeket, és törvényben meghatározott oktatási intézményi feladatokat innen fognak ellátni, ezekből a tanügyigazgatási kerületekből, ami azért meglepő módon hasonlít arra a tankerületi rendszerre, amit a Fidesz-KDNP létrehozott.
Napirend előtt Vona Gábor azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP az önök jó javaslatait valósítja meg. Ön azt mondja, hogy a KLIK a kormánynak az egyik legnagyobb hibás döntése, miközben egy ehhez azért, ha nem is tankerületi, de tanügyigazgatási kerületileg hasonló rendszert írtak le a saját választási programjukban. Tehát szerintem, amikor ezeket a kritikákat ilyen élesen megfogalmazza, akkor jobb, ha előtte azért végiggondolják, hogy a saját elképzeléseik mennyivel vágtak ezzel egybe vagy sem.
Ön azt mondja, hogy a KLIK egyik hibája a kollégiumok felújítási, karbantartási állapotában az érdekeltség hiánya, mert olyan önkormányzatok tartják fenn, akiknek nem választóik, a szüleik sem választóik azoknak a diákoknak, akik abban a kollégiumban laknak, ott élnek a tíz hónapban az évből, és éppen ezért a KLIK a hibás azért, hogy a kollégiumnak nem jó az állapota.
Azt szeretném megkérdezni, tisztelt képviselő asszony, hogy mióta létezik a KLIK, mondjuk, két éve, meg az azelőtti időszakban, mi különbség volt ebben a rendszerben. Hiszen korábban is a kollégiumokban olyan fiatalok laktak, akik nem azon a településen élnek - ezért élnek elvégre kollégiumban -, most is így van, de ezért nem lehet a KLIK-et felelőssé tenni. Persze ez egy ellenzéki szlogenné vált, hogy ha valami rosszul működik az oktatás területén, akkor az azért van, mert a KLIK-et bevezették, és ezért a kollégiumoknak is rossz az állapota. De itt semmifajta érdemi változás nem történt, korábban is más településről jövők laktak a kollégiumokban, most is. Ezt azért már, kérem, ne fogják a KLIK-re, hiszen ehhez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak semmifajta köze nincsen, nem befolyásolta, nem változtatta meg azt a kollégiumokkal kapcsolatos problémát, amit ön itt előttem elmondott az előbb.
Általában is elmondható a KLIK-ről, hogy lehet ezt az intézményrendszert hibásnak és rosszul vezéreltnek tartani, de az esetek elsöprő többségében csak felszínre hozza azokat a problémákat, amelyek megvoltak már négy éve is, öt éve is, tíz éve is Magyarországon, de 3200-féleképpen, 3200 településen, összesen 6 ezer intézményben - hiszen 6 ezer intézmény, 6 ezer telephely tartozik a KLIK-hez -, szétszóródottan jelentek meg az országban, és ha 30-40 helyen ebben az országban ez megtörtént, mivel nem volt központi nyilvántartás, nem volt központi irányítás, nem volt központi vezénylés, ezért nem is kerültek felszínre ezek. Ha önök meg akarnak most valamit kérdezni az oktatás rendszerével kapcsolatban, elég egyetlenegy kérdést föltenni a KLIK-nek, és minden magyarországi iskolával kapcsolatban tud válaszolni. Korábban 3200 önkormányzatot kellett megcélozzanak a leveleikkel, és úgy begyűjteni az információkat. Nyilvánvalóan sokkal könnyebb így meglátni, hogy mik azok a problémák, amiken javítani kell, ezért is hoztuk létre. Úgy láttuk, hogy ezen a rendszeren minőségileg javítani kell, hiszen a fiatalok tudása a legfontosabb tőke, ami hosszú távon az ország gyarapodását szolgálhatja. Éppen ezért kell mindenki számára az esélyt megteremteni, kisebb, nagyobb, gazdagabb, szegényebb településen egyaránt. Ez a fajta átalakítás, ez a fajta minőségjavítás nem 3200 központból, 3200 önkormányzat által irányított folyamat lehet, hanem a KLIK központjából.
És hogy 20 milliárd forint pluszforrást kapott a KLIK, szerintem oktatáspolitikusként annak ön is csak örülhetne (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy több megy a diákokra, annak pedig leginkább, hogy végre a pedagógusszakma megbecsüléséhez hozzájárul az évenkénti januári és szeptemberi pedagógusbéremelés is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me