DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A KLIK működése sajnos lényegében egy botránykatalógus, és úgy tűnik, hogy több mint másfél év után végleg bebizonyosodott, ez a konstrukció működésképtelen. Az állami fenntartásba vétel, kellő előkészítés hiányában, kapkodva, az oktatás szereplőit nem kímélve zajlott, és azóta is azt látjuk, a rendszer maga is hibás, amit tetéztek a szakszerűtlen emberi döntések is.
Mára mindenki számára nyilvánvalóvá vált tehát, hogy szó sincs a kormány által szajkózott sikertörténetről vagy biztonságos működésről, a finanszírozási problémák megoldásáról. Az egész koncepció egyik legfőbb hivatkozási alapja az volt, hogy az önkormányzatok gazdasági helyzetéből adódó különbségeket csökkenteni fogják, másrészről viszont éppen azzal dicsekedtek a kormánypárti képviselők a sajtóban, hogy azok az önkormányzatok, amelyek megtehetik, továbbra is több lehetőséget biztosítanak az intézményeik számára.
Úgy tűnik, hogy erre szükség is lesz, hiszen nyár végén közel húszmilliárd forintos gyorssegélyről kellett döntenie a kormánynak, mert a KLIK nem elég hatékony, ahogy az egy belső átvilágítás során is kiderült. Mindezek alapján tehát aligha fog csökkenni a különbség az intézmények között, tehát a KLIK nem oldja meg ezt a problémát, ezzel szemben több másikat előidéz. Ilyen például, ami a kollégiumok és Budapesten jellemzően a középiskolák esetében is igaz: ahol az önkormányzatok a működtetők, és a gyerekek többsége más településekről, más kerületekből érkezik az intézménybe, az önkormányzat nem érdekelt abban, hogy éppen azt fejlessze, amit a lakói alig használnak. Ezek az intézmények és egyébként maguk az önkormányzatok is vesztesei ennek az átalakításnak, amire több intézményvezető és pedagógus is panaszkodik, emiatt folyamatos nehézségeik vannak.
Mindezek kizárólag a KLIK működésével kapcsolatos problémák; ebben az interpellációban nem ejtettem szót a tankönyvek ügyéről, a pedagógusok munkarendjének átalakítását követően kialakult igazságtalanságokról vagy az intézményvezetői kinevezések botrányairól, amelyek tovább rontják a helyzetet. Ugyanakkor a kormány részéről világos koncepciónak még a nyomát sem látjuk, nyilvánvaló, hogy maguk sem tudják, hogyan kell a hibáikat kijavítani.
Kérdezem ezért államtitkár urat, miért nem látják be a hibáikat, és miért nincsen hosszú távú tervük, koncepciójuk a köznevelés jövőjéről.
Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me