IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Magyarország érdekét szolgálja Ángyán József intézetének szétrombolása és a kishantosi biogazdálkodás ellehetetlenítése. Ángyán József 24 éve alapította a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét. A természeti értékek megőrzésére, a vidék megújítására alapult intézet szeptember 30-án hosszan tartó, súlyos támadások következtében megszűnt. Száz kilométerre onnét a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 évig gazdálkodott vegyszermentesen, oktatta a környékbeli és távolabbról érkező gazdákat, majd lejárt a szerződésük, és a tíz részre szabdalt korábbi földjük egészét elvesztették.
Mi a közös a KTI, tehát a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet és a kishantosi biogazdaság között és a szinte egy időben történő megszüntetésükben? Az, hogy mindkét intézet egy kisstílű politikai bosszú áldozata lett, mert mindketten a Fidesz-kormány kritikusai voltak, mégpedig hiteles kritikusai, hiszen sem Ángyán József agrármérnök, a KTI alapítója, sem pedig Kishantos vezetői nem mondhatni, hogy nem hiteles emberek, és semmiképpen sem sorolhatók a balliberális oldalhoz.
A kormány azonban a hozzá közeli értelmiségieknek is példát akar statuálni: a nemzeti együttműködés rendszerében nincs helye a kritikának, a nyilvános kritikának. Aki mégis erre vetemedik, aki mer nem egyetérteni, aki nem áll be a sorba, és akinek nem felel meg az „egy a tábor, egy a zászló” politikai alapelv, azt ellehetetleníti a kormány.
(17.20)
Ángyán József ki mert állni Kishantosért, és a Fidesz-kormány államtitkáraként számon kérte a Fideszen korábbi ígéreteit. Az a kérdésem, hogy Magyarországnak érdekét szolgálja-e ennek az intézetnek és ennek a gazdálkodásnak az ellehetetlenítése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me