KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Első külföldi útja Pozsonyba vezetett, ahol találkozott a szlovák miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel, illetve látogatást tett a Magyar Közösség Pártjánál. Ezt megelőzően azt nyilatkozta, hogy Szlovákia és Magyarország viszonyában számos forró téma van, de annak érdekében, hogy ezeket sikerrel tudjuk megvitatni, ahhoz közös sikertörténeteket kell építeni.
Orbán Viktor az új kormánya megalakulása kapcsán ugyan megígérte, hogy most már - idézek tőle: - „az érzékeny kérdések is napirendre kerülhetnek a két ország kapcsolatában”, de egyelőre ennek semmi jele nem volt látható, tegyük hozzá, előtte sem. Navracsics külügyminiszter június 30-án tett látogatást Pozsonyban, a megbeszélések után kijelentette: a mindennapi szlovák-magyar kapcsolatok kitűnően működnek. Ehhez képest miniszter úr Pozsonyban egy szóval sem említette szlovák kollégájának a kettős állampolgárság rendezetlenségét, a nyelvtörvény rendezetlenségét.
Felmerül a kérdés: a magyar kormány minden segítséget megad-e azoknak, akiket szlovák állampolgárságától megfosztottak? Sokak a legnagyobb titokban kénytelenek büszkék lenni életük egyik legfelemelőbb pillanatára. Úgy tudjuk, hogy sem Navracsics Tibor, sem Szijjártó Péter külügyminiszter úr nem hangoztatta aggályait a szlovák állampolgársági törvénnyel, a nyelvtörvénnyel és a szlovák kormány kisebbségeket semmibe vevő politikájával szemben. Úgy gondoljuk, hogy óriási hiba ezeket a rendezetlen problémákat szőnyeg alá söpörni, azért, hogy elmondhassuk: kitűnőek a kapcsolatok. A felvidéki magyarok ezt minden bizonnyal másként látják.
Kérdezem ezért tisztelt miniszter urat, milyen eredményeket hozott külügyminiszter úr első külföldi látogatása. Köszönöm a szót. (Taps az MSZP soraiból, Szávay István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me