LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2014. szeptember 18-án került megrendezésre ŕ Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület szervezésében ŕ XVI. otthoni szakápolási kongresszus, amely az otthoni szakápolás és a hospice legfontosabb éves rendezvénye.
Ŕ kongresszuson valamennyi, az otthoni szakápolásban érdekelt egyesület, szakmai és állami igazgatási szerv felszólalt, és egyöntetűen arról számolt be, hogy ezen ŕ téren ŕ jelenlegi rendszer hatalmas lemaradással küzd. Egységes álláspont volt a finanszírozás elégtelensége, amelyen az elmúlt négy évben sem volt képes ŕ kormány érdemben változtatni. Jelenleg négymilliárd forint körüli összeg jut támogatásokkal és pályázati forrásokkal együtt az otthoni szakápolásra, amely még ŕ rendszer jelenlegi fenntartására is alig elegendő, nemhogy ŕ kívánt előrelépésre, pedig az előrelépés szükségessége megkérdőjelezhetetlen.
Az otthoni szakápolás a kórház kinyújtott karja tud lenni, ezzel csökkentheti a kórházi kiadásokat, tehermentesítheti ŕ járóbeteg-szakrendeléseket, és csökkentheti ŕ gyógyulás időtartamát. Ŕ terület fejlesztése további munkahelyeket teremt, és olyan diplomás szakápolók részére nyújt állást, akik versenyképes fizetés, illetve lakóhelyükhöz közel eső állás híján külföldre vándorolnak. Végső soron pedig ŕ betegek otthonukban való gyógyítása az egészségügyi ellátórendszerbe vetett bizalmat is növeli.
Ŕ rendszer gyermekbetegsége, hogy jelenleg az egynapos sebészetet követő otthoni szakápolás felírására lehetőség nincs. Ŕ háziorvosok egy részének még most sincs tudomása arról, hogy ilyen szakápolást írhatnak fel ŕ betegek részére, akinek pedig van, csak ritkán írja azt fel, továbbá ŕ rehabilitációs vizitek még mindig nincsenek leválasztva ŕ krónikus otthoni szakápolásról.
Így felmerül ŕ kérdés, hogy miért nem lép fel ŕ kormány hatékonyan ennek ŕ területnek ŕ fejlesztésénél, hiszen ŕ többletforrások bevonásával ŕ kórházak költségei csökkenthetők lennének, új álláshelyeket, megélhetéseket tudna biztosítani ŕ szakápolásban dolgozók részére, és ezzel tudná ellensúlyozni az egyébként is mostohagyermekként kezelt egészségügy jelenlegi, méltatlan helyzetét. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Érdemes ŕ kormánynak is jól megjegyezni: a betegágy ŕ beteg otthonában van. Várom érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me