DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elsőként én is szeretnék köszönetet mondani részben a választópolgároknak, részben a választási szerveknek az önkormányzati választásokon való részvétel, illetve a lebonyolítás miatt, és szeretnék gratulálni a győzteseknek, legyenek azok kormánypártiak, ellenzékiek vagy éppen függetlenek, köztük azoknak a független polgármestereknek, akik az LMP támogatásával nyertek tegnap.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Először is köszönöm szépen azt az ideológiai okfejtést, amit röviden, néhány percben előadott. Szeretném elmondani önnek, hogy önt az elmúlt években sokan vádolták köpönyegforgatással az elmúlt 25 éves pályafutása kapcsán. Tisztelettel jelentem, hogy ez a vád tökéletesen megalapozatlan. Megalapozatlan azért, mert ön ugyanazt a szélsőjobboldali gazdaságpolitikát képviseli most, mint amit a rendszerváltás éveiben az SZDSZ oldalán, a Liberális Internacionálé alelnökeként. (Moraj.)
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az elmúlt hetekben ön, illetve a miniszterei arról beszéltek, hogy kevesebben éljenek az államból. Arról valljanak színt, hogy ez mit jelent! Mit jelent az, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondja, hogy az állami újraelosztás arányát csökkenteni kell 5,5 százalékkal, magyarul 1700 milliárd forinttal. A szóbűvészetet önök pontosan értik, azt mondják, hogy ez nem megszorítás. Nevezzük akkor kiadáscsökkentésnek! Honnan akarnak elvenni? Erről kellene beszélni, miniszterelnök úr!
Az a helyzet, hogy az elmúlt években 250-300 milliárd forintot vontak ki a jóléti szektorból, tehát a szociális, egészségügyi és oktatási kiadásokból. Az a helyzet, hogy 2002-2003-ban a GDP 6 százalékát költöttük oktatásra, jelenleg ez kevesebb, mint a GDP 4 százaléka, kutatás-fejlesztésre ma a GDP 1 százalékát költjük, az európai uniós átlag 2 százalék. Erről kellene beszélni, miniszterelnök úr, az ideológiai szózatok helyett!
Igen, önnek igaza van abban, hogy jólétet nem lehet spekulációra, nem lehet hitelre alapozni - mint ahogy nem lehet jólétet kizsákmányolásra sem alapozni. Lássunk tisztán abban, hogy mi van a foglalkoztatási dicshimnuszok mögött! Ma Magyarországon a munkanélküliség 10 százalék körül lenne, ha az ön által egyébként nagyon megvetett statisztikai bűvészmutatványaikba nem foglalnák bele a közfoglalkoztatást és nem foglalnák bele a külföldi munkavállalást. (Zaj, moraj a kormánypártok soraiban.) Magyarországon, kedves Németh Szilárd, az a helyzet, hogy az elmúlt négy évben az öt fő feletti foglalkoztatottságú gazdálkodó szervezeteknél a versenyszférában 50 ezer főnek tudtak új munkahelyet teremteni. Ez nagyrészt az autóiparnak köszönhető és a fölpörgetett uniós fejlesztési forrásoknak. Ha Németh Szilárdot ennyire érdekli az, hogy az Európai Unió erről hogyan vélekedik: az Európai Bizottság legutóbbi jelentése azt mondja, hogy Magyarországon a kkv-szektor foglalkoztatási rátája 2009-hez képest 2 százalékot csökkent. 32 500 munkahelyet veszítettünk el a kkv-szektorban 2009 óta.
Ehhez képest mit tesznek önök? Azt teszik, hogy fölpörgetik a jövedelemkiáramlást. Miniszterelnök úr a legutóbbi napirend előtti hozzászólásomra adott válaszában nem reagált arra, miért van az, hogy ma Magyarországon tízszer-hússzor annyi támogatás megy a multicégeknek, mint a hazai kis- és középvállalkozásoknak. Nem válaszolt arra, hogy az önök stratégiai partnerei 2010 és 2014 között 2831 milliárd üzemi eredményt értek el, és ennek a 81 százaléka kifolyt Magyarországról. Ennek a 81 százaléka kifolyik, a jövedelemkiáramlást önök nem állították meg, hanem felpörgették.
Ezek után, miniszterelnök úr, én azt gondolom, szólni kéne talán arról is, hogy harcot hirdetett az államadósság ellen. Az államadósság nem csökkent, hanem nőtt. S akkor még nem beszéltünk a 3 ezer milliárd forintos elégetett magánnyugdíjpénztári vagyonról és a 3 ezer milliárd forintos paksi hitelről.
Miniszterelnök Úr! Az az ideológiai képlet, amit itt fölvázolt, egy függő, szolidaritáshiányos, erőforrásait felélő, kiszolgáltatott, összeszerelő országról szól. Mi ehelyett egy erőforrásait megőrző, összetartó, esélyteremtő, független, megújuló Magyarországot szeretnénk.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me