KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Ház! Egy olyan téma van most előttünk, ami sokaknak talán nem tűnik annyira fontosnak, de ha a mélyére hatolunk ennek a kérdésnek, akkor láthatjuk azt, hogy mindannyiunkat érint.
„Ne üss el!” szlogennel indított kampányt egy, a III. kerületben működő alapítvány, a Macskaárvaház Alapítvány. Céljuk az, hogy egy kis odafigyeléssel minél kevesebb állat váljon közlekedési baleset áldozatává. Úgy gondoljuk, hogy tarthatatlan az a helyzet, hogy az útjainkat autósok által elütött állatok tetemei szegélyezik. Azt látjuk, hogy ez a probléma ugyanúgy jelen van a városokban, mint a kisebb településeken, illetve a közutakon. Sok helyütt hiányoznak az állatokat távol tartó rácsok, másutt a közvilágítás állapota nem teszi lehetővé, hogy az autósok időben észleljék a pályára tévedő állatokat.
A vadfogó rácsok kihelyezése, az utakon való láthatóság javítása pedig nemcsak az odatévedő állatok számára fontos, hanem a közlekedők számára is, hiszen az elégtelen látási viszonyok már több más balesetet is okoztak. A városokban gyakoriak az elővigyázatlan autósok által okozott állatbalesetek is.
(20.00)
Többen vannak, akik hajlamosak ezt a problémát relativizálni, de gondoljunk bele, a kertvárosi utcákon való elővigyázatlan vezetés nemcsak állatainkat, hanem az utcán játszó gyermekeinket is veszélyezteti. A III. kerület egyik egyéniben megválasztott országgyűlési képviselőjeként rendszeresen kapok bejelentést arról, hogy elővigyázatlan, gyorsan hajtó autósok házi kedvenceket ütnek el, pedig erre az esetre is megoldást jelenthetne például fekvőrendőrök kihelyezése ezeken az útszakaszokon.
Nem elég eléggé hangsúlyozni, hogy azokon a kertvárosi részeken, ahol a kicsatangoló háziállataink nincsenek biztonságban, ott a kint játszó gyermekeink sincsenek biztonságban. Erről szól a „Ne üss el!” kampány. A „Ne üss el!” üzenet népszerűsítésére készült egy autókra kiragasztható matrica - amennyiben képviselőtársaim igénylik ezt, tőlem beszerezhető a későbbiek során -, de a jó ügy mellé állt Kiss Norbert hatszoros magyar bajnok autóversenyző, aki mellékesen a tegnapi napon a kamion Európa-bajnokságot is megnyerte, illetve Borsi Gergő televíziós személyiség, ötszörös rali magyar bajnok, Gacsal Balázs jet ski magyar bajnok, valamint több közéleti személyiség is. Tehát látható, hogy olyan személyek is támogatják ezt a mozgalmat, akik inkább az autóhoz, az autóversenyzéshez köthetők, mert ők is úgy látják bizony, hogy az utak állapota, az utak veszélyessége mindenkit - nem csak állatainkat - egyformán veszélyeztet.
A rendezvény megnyitóján alkalmam volt elmondani: az állatvédelem kérdése azért is fontos, mert egy környezetére figyelő társadalomban nemcsak az állatoknak, hanem az embereknek is jobb élni. Állatvédőként is, az alapítvány önkénteseként is fontos tapasztalatom, hogy általában az a tapasztalat, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények esetében, legyenek ezek bűncselekmények, állatkínzások vagy közlekedési cselekmények, mindig emberre veszélyes cselekmények is állnak. Nincs olyan állatkínzó, aki nem kínoz embert, nincs olyan gyorshajtó, aki nem veszélyezteti gyermekeinket.
Jó példa az alapítvány szemléletére egy másik példa, amit ebben a Házban lehet alkalmam most ismertetni, a III. kerületben indított program magányos emberek és árva kisállatok egymásra találása keretében. Elsősorban idős, egyedülálló emberek mindennapjait szeretnék teljesebbé, boldogabbá, örömtelibbé tenni egy árva állat befogadásával. Azt gondoljuk, hogy ez egy olyan szociális, közösségi kezdeményezés, ami válasz arra a kérdésre is, hogy mit tehetünk abban az esetben, hogyha állat is, ember is magára marad. Az alapítvány segítséget nyújt az állatok gondozásában, és ha szükséges, az átmeneti kórházban tartózkodás esetén biztonságban megőrzi az állatot az idős gazdi gyógyulásáig.
A program kimondott célja, hogy elsőként a magyarországi települések közül Óbudán a következő öt évben egyetlen árva, gondozatlan, egészségügyileg ellenőrizetlen macska se legyen szerető társaság nélkül, olyan ember nélkül, akit egy ilyen állat közelsége is boldoggá tesz.
Nagyon fontos az állatvédelem ügye, hiszen azt gondoljuk, hogy olyan világban, amely megbecsüli a környezetét, embernek is jobb élni. Köszönjük szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP, a Jobbik és az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me