SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Napvilágot látott a korábbi hetekben az a hír, hogy a személyi jövedelemadó 2009-es felajánlásával kapcsolatban volt az a lehetőség, hogy az allergén megbetegedések megelőzésével kapcsolatban, kezelésével kapcsolatban, kutatásával kapcsolatban állampolgárok személyi jövedelemadójuk 1 százalékát ajánlhatták fel.
Összességében a parlagfű és az allergén megbetegedések kérdése nagyon-nagyon messzire menne, de tipikusan rámutat azokra a társadalmi problémákra, amikor az állam és a kormányzat nem tudja kezelni és nem tudja megfogni azokat a gondokat, amelyekkel nap mint nap szembesülnie kell.
A parlagfű - nevéből adódóan - a parlagon jelenik meg, egy pionír faj, ami gyakorlatilag az ápolatlan, rossz tájhasználatnak és rossz tájkezelésnek az indikátorfaja, amely megjelenik mindenütt, ahol egy kis teret nyer, és ahol tud terjedni.
Folyamatosan a gazdákat riogatják különböző bírságokkal, az MVH és más mezőgazdasági szakigazgatási szervek, hogy a felhagyott tarlókon megjelenő parlagfűért sok százezres bírságokat lehet kapni, miközben el kell hogy mondjuk, hogy közterületek sokaságán nincs kezelve a parlagfű kérdése, és közutak mentén, ökológiai folyosóként terjed mindenfelé ez az allergén növény, ami milliós nagyságrendben, tehát akár másfél millió embernek jelenthet problémát nap mint nap.
Az allergén megbetegedések jelentős része olyan tüneteket produkál sok-sok embertársuknál, amelyek nagyban rontják az életminőségét, orrfolyással, könnyezéssel, olyan tünetekkel jár, amelyek a mindennapi munkában a koncentrációt csökkentik. Ugyanakkor a kormányzatnak egy nagyon nagy mulasztása az elmúlt tíz évből, hogy nem történt érdemben semmi, még az sem, hogy egyáltalán tudjuk, hogy hány allergén megbetegedés van ezekre a növényekre, mennyi az olyan eset, amikor tudnánk azt, hogy konkrétan ilyen jellegű növények okoznak megbetegedéseket; nincs megfelelő humánegészségügyi vizsgálat arra, hogy mekkora számról kell beszélnünk a társadalomban; és nyilvánvalóan nincs megelőzés.
Éppen ezért volt dicséretes az a törekvés, amikor lehetővé tette a magyar kormányzat, hogy 1 százalékos felajánlással mindenki a személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlva rendelkezhessen arról, hogy ennek a kérdésnek a problematikáját miként is lehetne kezelni, és a társadalom mit is tegyen annak érdekében, hogy legalább forrás legyen a feltárásra és a megelőzésre.
Nyilvánvalóan a kormányzat ezen intézkedése és ez a kampány azt sugallta az adózóknak, hogy a megelőzésre, a felszámolásra, ennek a témának a kutatására lesznek források. Ehelyett került napvilágra az a helyzet, hogy a Földművelésügyi Minisztérium ezeket a forrásokat gyakorlatilag elherdálta: terepjáró-vásárlás, közigazgatási költségek, számítógép-vásárlás, úgy, hogy minderre, a megelőzésre, a feltárásra semmiféle forrás nem fordítódott.
Azért furcsa ez a helyzet, mert ugyanez a kormányzat a rákbeteg gyermekekért alapítvány esetében, amikor zászlóra tűzte, hogy majd ő rendet tesz, és gondoskodik arról, hogy minden adomány arra a célra jusson el, amire azt felajánlották, akkor nagyban lebegtette a lobogóját, hogy majd ők rendet tesznek, ugyanakkor ezt a mércét saját magára nem érzi kötelezőnek, nem érzi úgy, hogy morális kötelessége lett volna az allergén megbetegedésekben szenvedőkkel szemben eljárnia, és nem érzi úgy, hogy valamit tennie kellett volna annak érdekében, hogy legalább a kutatás, az adatgyűjtés megkezdődjön annak érdekében, hogy a megelőzésért később történhessenek lépések.
Véleményem szerint ez egy viszonylag arcátlan és szemtelen kormányzati lépés volt. Még inkább annak tartom a mai napot követően, ugyanis a Fenntartható fejlődés bizottsága vezetőjeként napirendre tűztem azt, hogy a kormányzatot hallgassuk meg abban az ügyben, számoljon be, adjon magyarázatot, hogy mindez hogy fordulhatott elő, de a kormánypárti többség a napirendre vételt nem támogatta, és napirend-módosítással ez mai nap nem kerülhetett a bizottságom ülésén napirendre; a Földművelésügyi Minisztérium nem képviseltette magát, hogy beszámoljon erről a helyzetről.
Ez a jelenség nem pusztán arról szól, hogy másfél millió allergén megbetegedésben szenvedő állampolgárunkat hogyan kezelik, hanem arról is szól, hogy kezelik az állampolgári felajánlásokat, a közpénzt, és hogy állunk hozzá egy olyan problémához, ami a társadalom jelentős részét érinti.
Arra kívántam felszólalásomban felhívni a figyelmet, hogy a kormánynak azt a fajta kettős mércéjét, amikor civileket ijesztget rendőri beavatkozásokkal, miközben saját maga nem tud elszámolni közpénzekkel és felajánlásokkal, jó lenne, ha megszüntetné, és a cél szerinti felhasználást lehetővé tenné.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me