VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány folytatja a közoktatás átalakítását, és így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ma már mindenki számára nyilvánvaló módon kudarcot vallott. Az intézmény már a nyár végén majdnem 20 milliárd forintos segítségre szorult, miközben a tanárok felé is több milliárdos tartozást halmozott fel. Egy kormányzati megrendelésre készült átvilágítás mintegy 50 milliárdra becsülte a KLIK hiányát, azonban a költségvetési szempontokon túl is a működésképtelenség jeleit látjuk.
Ezt példázza a rengeteg tankönyv nélkül maradt tanár és diák, működésképtelen e-napló, az államosított tankönyvrendszer botrányai, a minősítési rendszer körüli káosz. Csak a vak nem látja azt, hogy a centralizált oktatáspolitika összedőlt, és az orbáni oktatáspolitika romjaiban hever.
A hazudozást és a mellébeszélést be kell fejeznie a kormánynak ezen a területen is. Azt kérem, hogy az oktatási kormányzat haladéktalanul lásson hozzá a romok eltakarításához, és egy, az európai értékeknek, normáknak megfelelő, korszerű és igazságos, esélyeket teremtő, konszenzuson alapuló oktatáspolitika kialakításához lásson hozzá. Így két esztendeje, amióta a parlament elfogadta a közoktatásról szóló törvényt - amely egyébként fenekestül felfordította a korábbi működési rendszert -, a hatálybalépést követően, azt gondolom, hogy annyi, de annyi probléma keletkezett, amelyre nemcsak a politika szereplői, hanem a szakmai szervezetek is számos jelzést tettek. Éppen ezért, ezeket a hangokat is meghallva és erre figyelemmel, határozati javaslatot szeretnék majd benyújtani, és ennek megfelelően legalább két részben mind a rendszerhibákra, mind pedig a szakmai hibákra utalóan egy összefoglaló kezdeményezést tesz annak érdekében, hogy a helyzetet sikerüljön tisztázni. Ennek megfelelően kérem, hogy a Ház foglalkozzon ezzel a kérdéskörrel, már csak azért is, mert a rendszerhibák miatt a KLIK szervezetének, feladatának, működésének kérdéseit át kell tekinteni, az intézményvezetők helyzetének, kinevezésüknek a dilemmáit át kell tekinteni, de idetartozik a pedagógus-életpályamodell szabályozása, a tankönyvellátás rendszere vagy a Nemzeti Pedagóguskar szerepét, tagságának kötelezőségét vizsgálandó helyzet is.
De szakmai szempontból is fontos, hogy a nevelést, oktatást segítő alkalmazottak bérezésének problematikáját áttekintsük. A pedagógusok munkaidejének beosztásán túl a kötelező továbbképzések finanszírozásával vagy például a nyelvi előkészítő évfolyamok jövőjével foglalkozzon maga az ágazat.
Mindezeket figyelembe véve egyik oldalról, hogy segítsem a kormányzat munkáját, mint ahogy említettem, határozati javaslattal élek e vonatkozásban, és kérem, hogy minderre érdemben válaszoljon majd.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me