DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr retorikájából 133 napnyi magyarországi történelmi szakasz jutott eszembe (Korózs Lajos: Eljön az az idő is!), akkor mondtak talán ilyen beszédeket, mint most. Azt a szellemet hozta ide vissza, képviselő úr.
Ön azt állítgatta a tegnapi nap eredményei alapján, hogy Magyarországon a Fidesz-KDNP-kormány 10 százaléknyi embernek kedvez. Tisztelt Képviselő Úr! Nem volt a matematika a kedvenc tantárgyam (Korózs Lajos: Az enyém igen!), de, úgy látom, önnek sem. Hogy lehetséges az, akár csak az ön logikája, gondolkodása alapján, hogy csak 10 százaléknak jó az, amit ez a kormány tesz, és már, ahogy az előbb elhangzott, a negyedik választást nyeri úgy, hogy kétharmados felhatalmazása van (Kórozs Lajos: 40 százalék nem ment szavazni, Bence!) a parlamentben, és minden megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-többséggel, többségük abszolút többséggel is rendelkezik, és a Fidesz-KDNP adta a megyei közgyűlési elnököket is az előző ciklusban. Tehát mind az önkormányzati választásokon, mind pedig az országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP-t tüntetik ki a bizalmukkal az emberek leginkább.
Ön a 2010-es választást 2010-es orbánista puccsnak nevezi. Tisztelt képviselő úr, ez az ön demokráciával kapcsolatos felfogását jelzi és annak hiányosságait szerintem, vagy félreértelmezését. Ha akkor a szocialisták csak egyetlenegy szavazattal többet kaptak volna, mint a Fidesz-KDNP, mert úgy ítélték volna meg az előtte levő tevékenységüket, hogy erre méltók, akkor önök lehetnének kormányon. De nem az, hogy eggyel kevesebbet kaptak, hanem talán egymillióval, vagy nem tudom pontosan, mennyivel. De sok-sok százezerrel kevesebbet kaptak, mint a Fidesz-KDNP. Éppen ezért vagyunk mi kormányon. Az elmúlt négy év után, amikor most az idei tavaszi választások voltak és az őszi önkormányzati választás, immáron nemcsak az MSZP-vel szembeni csalódottságukról szavazhattak az emberek, amikor önöket egy igencsak szűk mezsgyéjére szorították a parlamenti patkónak, hanem most már a Fidesz-KDNP négyéves eredményét is értékelték, és szinte ugyanazt a felhatalmazást adták a Fidesz-KDNP számára. Tehát míg lehet, hogy egyesek számára az a szavazás az MSZP-ellenességről szólt, úgy ez a Fidesz-KDNP teljesítményéről szólt már az idei évben.
És van miről beszélnünk teljesítmény kapcsán, hiszen ha csak a legfontosabb számokat nézzük, például azoknak az embereknek a számát, akik dolgoznak, ez mégiscsak egy bő három és fél millióról 4 millió 122 ezer emberre bővült. Azok az emberek, több százezren, akiknek akár piaci munkahelye, akár közmunka munkahelye van az elmúlt évek politikájának következtében, bizonyára sokkal jobban értékelik ennek a kormánynak a működését, mint ön, aki talán ezt nem vette észre. Az ő számukra az a 20-30 ezer forintos segély jóval kevesebb, mint az az átlag 70 ezer forintos közmunkabér, amit kaphatnak. Nyilván ez is egy olyan összeg, amely emelendő, de amit előtte önök kínáltak nekik, az megszégyenítő volt. Ez a munkabér viszont egy tisztes munkáért járó bér, ami - bízunk benne - előbb-utóbb a minimálbér szintjére fog majd emelkedni egyeseknél, amikor majd munkahelyet találnak, és még magasabbra is akár.
Ön azt mondja, hogy a Fidesz-KDNP el akarta titkolni vagy eltitkolja a szociális helyzetet különböző statisztikai adatok kapcsán. Tisztelt Képviselő Úr! Nézze nagykorúnak Magyarország polgárait. Magyarország polgárai úgy döntik el, hogy az országban jól mennek-e a dolgok, hogy kimennek az utcára, beszélgetnek a barátaikkal, látják a saját helyzetüket, látják, hogy mennyit fizettek négy évvel ezelőtt a saját létfenntartási költségükre, mennyit kerestek, és látják, hogy most mennyit fizetnek a létfenntartási költségükre és mennyit keresnek. Ez alapján hozzák meg a döntésüket, nem a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Az nekünk a tervezéshez nyilván fontos és jó, önöknek is, nekünk is fontos, ha látunk ilyen KSH-adatokat, de az állampolgárok nem a KSH-nál nézik meg, mert akkor a KSH döntené el, hogy ki Magyarországon az aktuális kormánypárt és ki az ellenzék.
Az emberek tapasztalják, hogy volt egy szocialista kormány, amely szabadon engedte a bankokat, nem próbálta őket kordában tartani, összesen annyit ért el a devizahitelezés kapcsán Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc együttes erővel, hogy egy etikai kódexet fogadjanak el a bankok, mi pedig elszámoltattuk a bankokat. Lesz, akinek negyedével, lesz, akinek harmadával csökken a törlesztőrészlete abban a problémában, ami az egyik legnagyobb forrása lehetett volna a tömeges elszegényedésnek Magyarországon.
A rezsicsökkentéssel pedig pont azt a társadalmi problémát oldottuk meg, hogy a gazdasági válságban - ön is jól láthatja, hogy nemcsak Magyarországon, de Belgiumban, Spanyolországban és minden országban, ha nézi - nagyon kevés országban engedhetik meg a piaci munkáltatók is azt a munkavállalóikkal kapcsolatban, hogy emeljék a bérüket. Ha meg akarjuk védeni az embereket a tömeges elszegényedéstől - és láthatóan, bár csökkentettük a személyi jövedelemadót, bevezettük a családi típusú adózást, ezzel összességében négy és fél év alatt 800 milliárd forintot hagyunk a családoknál, de nem fognak olyan nagy mértékben emelkedni a bérek, mint a válság előtt -, ezért kellett a megélhetési költségeket csökkentenünk, ezért kellett a rezsicsökkentés politikájára lépnünk, hogy megóvjuk a magyar embereket a tömeges elszegényedéstől.
Ez nekünk sikerült, akár ha (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.) a gyógyszerkasszát nézem, akár a tankönyvek árát, több területen is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me