HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnökként és nem pártelnökként szólt Orbán Viktor az előbb, és azok a kulcsszavak, amiket említett, talán utalnak erre: egység, együttműködés, foglalkoztatás, a munka becsülete, a realitás és az ideológia ellentéte, család és munka összeegyeztetése. Arra gondoltam tegnap este, hogy jó lenne valami hasonló beszédet hallgatni a pártok képviselői részéről. Talán a szerénység jele felcsillant volna. És akkor mondhattuk volna azt, amit Churchillnek tulajdonítanak, hogy szerény ember, minden oka megvan rá. Nem mondhattuk, legfeljebb azt, hogy büszke ember, semmi oka rá. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) De egy kivétel volt, ami felüdítő volt. Az az ember is megszólalt, mondhatnám, osztotta az észt, aki saját pártját szétverte, az országot padlóra küldte, és most visszatérni szeretne. Pedig ezzel a teljesítményével kivívta magának az örökös hallgatás és szerénység jogát. Nem él ezzel a joggal.
De nézzük az eredményt! Úgy gondolom, az eredmény nagyon fontos. De legalább ilyen fontos a helytállás. Köszönet azoknak, akik képviselő- vagy polgármesterjelöltként helytálltak a küzdelemben, és köszönet azoknak a szavazóknak, akik társadalmi felelősségüket gyakorolva elmentek szavazni.
Ha megengednek néhány mondatot arról a három erőről, amelyik küzdött, a baloldalról, a jobbközépről, illetve a radikális jobboldalról. A baloldalnak nem sikerült kitörni abból a helyzetből, ami a vesztesek pozíciója. Én három okát látom ennek. A szétesés nyilvánvaló, ez egy szervezeti probléma. Az identitásválság már régóta gyötri a baloldalt, hiszen a kisember képviseletéből a munkaadók, a pénzvilág képviseletére állt rá. A neoliberalizmus társadalmi modelljét képviseli, azt a dekadens világnézetet, ami Európát is és részben Magyarországot is rossz útra vitte. Ideológiai alapon áll a baloldal, a tabuk rendszerében gondolkodik, és sajnos évtizedek óta egy rossz gyakorlatot folytat. Amíg a polgári oldal úgy gazdálkodik, hogy annak eredménye is van, úgy építi a társadalmat, hogy rendezett világ keletkezik abból, addig a baloldal szétszór, és rendezetlen körülményeket teremt. Ha egy pillanatra Budapestre tekintenek, akkor ez tökéletesen látszik. Az elmúlt négy évben egy rendezett világot sikerült Budapesten teremteni, a polgárok ezt látták, egy értékek mentén politizáló főpolgármesterrel, aki kellő határozottsággal valósította meg elképzeléseit, szemben egy szétesett és ideologizáló baloldallal, amely nem tudta a realitást felfogni és képviselni a valóságot.
A radikális jobboldalról annyit hadd mondjak, úgy érzem, ők politikai tevékenységük csúcsára értek, mert valóban néhány hellyel többet tudtak szerezni. Nem lesz könnyű ezt a pozíciót őrizni a következő időszakban. Nyilván segítségükre voltak azok a hajdani baloldali szavazók is, akik biztosítják az átjárást a baloldal és a radikális jobboldal között.
Magunkról is kell persze néhány szót szólni, és itt megint csak elismerés illeti azokat, akik helytálltak, természetesen köztük a kereszténydemokrata jelölteket is. De mindenképpen az eredmény egyik fontos bázisa, oka az a helyi teljesítmény, amit képesek voltak nyújtani, hiszen nagy részük nem először indult, hanem négy, nyolc, ki tudja, hány év van mögöttük.
(13.50)
De az sem mindegy, hogy milyen színekben indul egy jelölt, mert az az erő, az a politikai család, amelyik emelkedő pályára vitte az országot, az nyilván jelentett nekik egy olyan hátteret, ami eredményes volt. Hogy milyennek kell lennie ennek a politikai családnak? Nyilván, hadd mondjam talán önzés nélkül, kereszténydemokrata értékrendűnek, hiszen a Fidesz és a KDNP is ezt vallja magáról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me