KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Tegnap már nyilvánvalóvá vált (Mirkóczki Ádám: Köszönöm szépen a szót! - Derültség a kormánypárti padsorokból.), hogy a népellenes hatalom, amely ma Magyarországon regnál, korántsem olyan rendíthetetlen (Dr. Rétvári Bence: 1919-ben vagy? - Derültség a kormánypárti padsorokból.), korántsem olyan rendíthetetlen, mint ahogy egyesek ezt gondolják.
Tegnap nyilvánvalóvá vált, hogy a fideszes pártállamnak már repedeznek a falai véleményem szerint, és előbb vagy utóbb rá fog dőlni azokra, akik kormányzati felhatalmazásukkal visszaélve hazánkat saját birtokuknak, szabadrablásnak, illetve a szabadrablás terepének tekintik.
Kedves Barátaim! A népnek, bár egyenlőtlen pályán és torzító feltételekkel még van joga választani, viszont már nincs joga, mert nincs lehetősége megismerni a tényeket, szegénységének okait, a kétharmad galád és öncélú társadalompolitikáját, és nincs lehetősége megismerni a létét, életét, jövőjét meghatározó alternatívákat és lehetőségeket sem.
(14.10)
Az Orbán-rezsim, amikor felszámolta a köztársaságot és a demokráciát, úgy szervezte át az intézményeket, ezek közt a tájékoztatás és a média korábban szabad rendszerét is, hogy el tudja titkolni a lakosság elől kormányzati tevékenységének tragikus szociális következményeit. Következésképpen csak kevesek számára válhatott ismertté, hogy minden független elemzés, minden szociológiai felmérés a szegénység és a kiszolgáltatottság súlyos növekedését mutatja Magyarországon. Az Orbán-kormány tevékenységének következtében az elmúlt egy évben több mint százezer fővel nőtt a szegények száma, és négyéves regnálásuk ideje alatt több mint félmillióval nőtt a szegények száma. Ma Magyarországon 3 millió 300 ezer ember él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben. Ma Magyarországon a fiatalkorúak 43 százalékát fenyegeti szegénység és társadalmi kirekesztettség, és minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözések közepette él. Ezt hazudja a kormányzati propaganda Magyarország megújulásának.
Szociológiai kutatások igazolják, hogy ma Magyarországon több mint négy és fél millió ember kell hogy megéljen a létminimumnál is kevesebb jövedelemből, de az Orbán-rezsim nem szégyell sikerpropagandát folytatni saját népe megtévesztésére. A 2010-es orbánista puccsot megelőzően a szociális piacgazdaság szellemét követő demokratikus kormányok idején soha nem nőtt ilyen brutálisan a szegények és a gazdagok közötti különbség. Soha nem nyílott ki ennyire a jövedelmi olló, és mindig kisebb és kisebb lett az előző kormányzati ciklusban a társadalmi egyenlőtlenség. Az Orbán-kormány a gazdagok preferálásával a társadalom 90 százalékától folyamatosan elvett, és azt a 10 százalékot preferálta, amelyik őket szolgálja. Trafikot és földet, költségvetési támogatást és állami megrendelést, pályázati pénzeket és stadionokat, adócsökkentést és főhivatalokat kaptak politikai hűbéresek, vazallusok és kollaboránsok, miközben az ország lakossága vagy elmenekült ebből az országból, vagy egyre nehezebb körülmények között él.
Nincs még Európában egy olyan ország, amelynek kormánya ilyen galád merényletet követett volna el saját népe ellen. Az egyik legújabb felmérésben összesen 35 kritérium alapján vizsgálták a társadalmi igazságosságot. Nem az a baj, hogy Magyarország meg sem közelíti az Európa élén haladó Svédországot vagy Finnországot. A baj az, hogy ezen a listán egyre hátrább szorulunk, és Európában ma már csak három ország van mögöttünk. A vállalkozók zsebére finanszírozott rezsicsökkentés a magánuszodák és garázsok fűtésköltségét jelentősen csökkenti, miközben százezreknél már régen kikapcsolták a villanyt vagy a gázt. Az Orbán-kormány alatt csökkent a munkanélküliek ellátása is, és a közmunka csak reklámcélokat és a statisztikák meghamisítását szolgálja.
Kedves Képviselőtársaim! Önök is tudják, én is tudom, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, Vukovich Gabriella teljesen méltatlan és szakmailag alkalmatlan a feladatainak ellátására. Miért nem váltják már le?
Azt gondolják önök, hogy a tájékoztatási főosztály vezetőjének leváltásával el lehet titkolni a szegénységi adatokat Magyarországon? Vannak olyan munkatársak a Központi Statisztikai Hivatalban, akik már ezt arccal nem merik vállalni, szégyellik a saját elnöküket!
Kedves Barátaim! Politikai kampányok idején az Orbán-kormány az emberekre és a polgárokra hivatkozik, és képes azt hazudni a szemükbe, hogy nincs megszorítás. Pedig minden intézkedésük fojtogató a szegény emberek számára, és ami pedig történetesen nem az, azt sem a kormányzati pénzekből, hanem jogsértő törvényekkel szentesített rablásból (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.) vagy a jövő feléléséből finanszírozzák, mint ahogy tették ezt a magánnyugdíjpénztári megtakarítások einstandolásával is.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me