KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Azért van abban valami meghökkentő, hogy a nyolcadik olyan választáson vagyunk túl, amelyet egyhuzamban a Fidesz-KDNP-pártszövetség nyert meg 2006 őszétől kezdve; a nyolcadik, és a velünk szemben induló vagy a szavazatokért versengő szervezetek lényegében 2006 óta ugyanazt mondják szinte szó szerint. És az összes választásból csak annyit szűrnek le tanulságként, hogy még hangosabban, még durvábban, esetleg variál egy kicsit a baloldal, hogy egy kórusban mondják ugyanazt, aztán szétszedik, három kórusban mondják, aztán megint összeszervezik, hogy egy kórusban mondják ugyanazokat a dolgokat, aztán megint szétszedik, aztán megint összeszedik, hogy már nem tudja az ember követni. (Dr. Bárándy Gergely közbeszól.)
De hát, kedves baloldal, nem kellene esetleg egy picit azon elgondolkodni, hogy nem az-e a probléma, hogy rosszakat mondanak és rosszakat képviselnek? Nehéz nyolc egymást követő választás után is azt a következtetést józan ésszel levonni, hogy gyerekek, nagyon jók vagyunk, abszolút igazunk van, ezt kell mondani, mert erre vevő a magyar választó. Pont nem!
Miért nem gondolnak arra, hogy esetleg azt, amit mondanak, közelítsék a valósághoz? Persze tudom, a szocialisták számára a tények, a számok világa idegen terep, nehezen értik, rosszul mozognak benne, de az, amit most hallottunk az önök vezérszónokaitól, megint csak azt mondatja az emberrel, hogy ugyanazok a sztereotípiák, már százszor bebizonyosodott hazugságok, amelyek teljesen ellentmondanak annak a néhány millió embernek a közvetlen tapasztalatával, akik mégis elmennek szavazni. (Dr. Bárándy Gergely közbeszól.) Nem kellene inkább, kedves képviselőtársak, azt a következtetést levonni, hogy valami teljesen mást kell csinálni? Persze nem akarok tanácsokat adni a baloldalnak, de egész meghökkentő! Szerintem a 9., 10., 11. elveszített választás után is ugyanezt fogják mondani, amit most Korózs Lajostól hallottunk. Nem veszik észre, hogy a mindennapi tapasztalás teljesen más? Hogy a választók használják az eszüket meg a mindennapi tapasztalataikat, és az szöges ellentétben van azzal, amit önök mondanak?
Persze, bánja a kutya! Most mit csináljunk! Végül is igazán nem tisztünk az, hogy a szocialistáknak tanácsokat adjunk vagy őket azzal lássuk el, csak bátortalanul felhívjuk a figyelmet arra, hogy a választás után egy nappal azt mondani - elhangzott itt a parlamentben -, hogy a Fidesznek csak politikai többsége van, de egyébként a választók sokasága nem támogatja, azért az mégiscsak meghökkentő, mint volt ezt kedves elmondani Tóbiás frakcióvezető úr.
Hozzáteszem, a mostani vitában volt még egy-két meghökkentő állítás, bár ezzel is találkoztunk már: a Jobbik most már sokadjára mondja el azt, hogy tulajdonképpen a Fidesz a politika örve alatt egy komplett jobbikos kormányprogramot valósít meg. (Zaj a Jobbik padsoraiban. - Dúró Dóra: Sajnos nem komplett!) Mert hogy, hogy nem, a helyzet az, hogy minden, amit a Fidesz csinált, a Jobbik egy picit korábban kitalálta, ami egyébként önmagában nem baj, mert ha azt nézzük, hogy a választók, amennyiben elégedettek a kormány politikájával, akkor mindegy, hogy a rezsicsökkentést ki találta ki. Az a lényeg, hogy megcsináltuk. Mindegy, hogy a bankok elszámoltatását ki találta ki, az a lényeg, hogy megcsináltuk.
De a Jobbik nem csak ebben teszi fel a régi lemezeket. Amit most frakcióvezető-helyettes úr mondott, hadd utasítsam vissza a magyarországi cigányok nevében is, mert azzal vádolni burkoltan egy egész népcsoportot, hogy a választási visszaélésekkel segítettek hozzá bárkit a győzelemhez, ez nem más, mint primitív uszítás, amit nem szabad eltűrnünk, mert egyébként alkalmas arra, hogy türelmetlenséget, viszályt szítson a magyar emberek között, ami méltánytalan, és pont egy olyan párttól, amely elvileg nemzeti alapon politizál, feltétlenül visszautasítandó.
(14.40)
És, kedves képviselőtársaim, azért mégsem lehet azt eltagadni, hogy ezen a választáson 1130 fideszes polgármester indult, és a polgármesterekre leadott szavazatok arányát nézve mégis most értük el a legjobb eredményt, jobbat, mint április 6-án és május 25-én. Ezt szeretnénk megköszönni a magyar választóknak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me