LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Országgyűlés! Miután érdeklődve hallgattam a miniszterelnök úr felszólalására, majd a képviselőtársaim és államtitkár kollégáim reakcióira adott különböző válaszokat ellenzéki képviselőtársaimtól, szükségesnek tartom - ha jól értem, az utolsó napirend előtti felszólalás után -, ha a jövőről néhány mondatot ejtenénk, ami az önkormányzatok ügyét illeti, részben Kósa Lajos képviselőtársam felvetése alapján.
Mielőtt ezt megteszem, olyan emberként, aki háromszor nyert polgármesteri mandátumot, hadd hívjam fel a vesztesek figyelmét arra, hogy a legrosszabb módszer azt állítani a vesztesek részéről, hogy ők ugyan kiválóak voltak, de a választókat megfenyegették, félrevezették, becsapták, és egyébként is a választók hülyék. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így volt!) Én azt gondolom, az ellenzék súlyos hibát követ el, hogyha sértegeti a magyar választópolgárokat, súlyos hibát követ el, ha azokat a választókat megsértik, akik a kormánypártokra adták a voksukat. Azt kérem az ellenzéki pártoktól, hogy legyenek szívesek, tartsák tiszteletben azokat a választópolgárokat, akik a Fideszt és a KDNP-t tüntették ki a választásokon a bizalmukkal. Ez a legkevesebb, amit mindannyiunk nevében és mindannyian elvárhatunk.
Tartsuk tiszteletben a választópolgárok gondolkodási képességét, és tételezzük föl, hogy a választópolgárok tudnak tájékozódni. Először is, el tudják dönteni azt, hogy az ügyek jól mennek vagy rosszul mennek egy közösségben. Korózs Lajos képviselőtársam vádaskodása, amely tulajdonképpen nem kevesebbel vádolja a kormányt, mint hogy tudatos szegénységben tartva emberek százezreit, manipulálja a közvéleményt, ez az emberek lenézése, és nem a kormányra nézve hátrányos, amit ön mond, képviselőtársam. Önök így kormányozták az országot, hogy szociális segélyen tartották az ország egy részét, hogy politikailag képesek legyenek befolyásolni. Ön szociális államtitkárként ezért súlyos személyes felelősséggel tartozik (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szégyen! - Közbeszólások az MSZP padsoraiból. – Közbeszólások a Fidesz soraiból, többek között: Így van!), ezért a személyes politikai tapasztalataiból meríthetett az elmúlt felszólalásához, amikor is azt gondolhatja, hogy szociális segéllyel vagy szociális támogatással lehet ebben az országban szavazatokat vásárolni. Ezt csak ön gondolhatja így, hiszen ön ennek a gyakorlatnak nagy mestere volt, képviselőtársam. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!)
Mint ahogy szeretném visszautasítani a közmunkások nevében is azt, hogy bárki azzal vádolja őket akár a Jobbikból, akár az LMP-ből, hogy a közmunka által és a közmunkasorral, a közmunkásléttel ki lennének szolgáltatva. Először is, tudniuk kellene, képviselőtársaim, hogy ha lenne a valós életről fogalmuk, hogy a közmunkásoknak mintegy fele az elmúlt tíz esztendőben is részese volt a közmunkaprogramnak. Körülbelül 50 százaléka a mai közmunkában foglalkoztatottaknak jelent új munkavállalót, akiknek, bocsássanak meg, de pont ma, az önkormányzati választások idején a munkaerőpiacon volna alkalma elhelyezkedni. Arról panaszkodnak a magyar vállalkozói érdekképviseletek, hogy szezonális és idénymunkában nem kapnak munkaerőt vidéken; a földművelésügyi miniszter arról panaszkodik, hogy nincs, aki leszedje az almát; arról panaszkodnak egyéni képviselőtársaim, hogy a szezonális munkára nem kapnak megfelelő embert, így aztán a közmunka ma már választás lehetősége, főleg ezekben a hónapokban. Senki nem kötelezi közmunkára a munkavállalókat, hiszen közülük sokan a szabad munkaerőpiacon el tudnának helyezkedni, mégsem ezt teszik.
Súlyos sértés a közmunkás-társadalomra, hogy önök azzal vádolják őket, hogy politikailag elfogultak. És ugyanez vonatkozik a magyarországi cigányságra is. Azt kérem a Jobbiktól, hogy tartsa tiszteletben a magyarországi cigányokat, a magyarországi közmunkásokat, a magyarországi szegényeket, mert attól, hogy cigányok, attól, hogy szegények vagy közmunkások, ugyanolyan emberek, mint ön, képviselőtársam, nincs ember és ember között különbség ebben az országban. (Novák Előd: Ezt Kósa Lajos mondta?) Nekünk ez a politikai meggyőződésünk.
Végül pedig, engedjék meg, hogy arra felhívjam a figyelmet, hogy szeretnénk lehetőséget biztosítani minden megválasztott polgármesternek és önkormányzatnak, hogy a következő hónapokban elkészítse gazdasági programját. Ezt a gazdasági programot nem politikai meggyőződés alapján fogjuk minősíteni… (Novák Előd: Későn nyomott gombot! - Az elnök csenget.) Ezt a gazdasági programot, amit a települési önkormányzatoknak el kell készítenie, nem politikai, hanem kifejezetten gazdasági szempontból fogjuk minősíteni. Nem azt fogjuk nézni, hogy melyik képviselőtestület milyen politikai meggyőződéssel bír, hanem azt fogjuk nézni, hogy a helyi gazdasági program alkalmas-e arra, hogy gazdasági növekedést eredményezzen, és munkahelyeket hozzon létre.
Minden települési önkormányzatra partnerként tekintünk, tiszteletben tartva a helyi választások eredményét. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me