MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy előttem már nagyon sokan megjegyezték, tőlem is nyilván az első szó a köszöneté. Köszönet minden magyar állampolgárnak, aki fontosnak tartotta, hogy éljen alkotmányos alapjogával és aki fontosnak tartotta, hogy valamilyen értékrend vagy éppen program mellett pálcát törjön és ily módon is beleszóljon saját sorsának jövőjébe. A magam nevében és szerintem a teljes Jobbik nevében gratulálok minden megválasztott képviselőnek, polgármesternek, legyen az önkormányzati, megyei közgyűlési vagy kistelepülési. Jó munkát és eredményes munkát kívánunk természetesen.
A részvétel azonban beszédes. Az, hogy 2006 óta elmondható, hogy lényegében választásról választásra néhány százalékkal folyamatosan csökken a részvétel, ez a mindenkori politikai elitnek egyfajta kritika. Azt gondolom, hogy itt önöknek is és főleg az általában regnáló kormányoknak szerepük van, és ezt nem tehetik büszkeségként sem a kirakatba, sem pedig a választók elé úgymond vélemény formájában. Ez azt jelenti, hogy amit művelnek egyesek a magyar közéletben, a magyar politikában, egyre több választónak ebből elege van, úgy érzik, hogy nincs értelme - egyébként hibásan gondolják, de úgy gondolják nagyon sokan, hogy nincs értelme - a választásokon részt venni.
Azt gondolom, hogy ebből tanulni kell. És mit láttunk tegnap? És mi lehet ennek az oka, hogy nagyon sokan elfordulnak a választásoktól? Nyilvánvalóan az aljas mocskolódásra épülő kampány egy meghatározó oka annak, hogy egyre többen elfordulnak. És tudom, hogy önök megnyerték a választást, tisztában vagyunk vele, gratulálunk hozzá, eredményes munkát kívánunk, én azonban az elhangzott örömteli dicshimnuszokat egy picit árnyalnám, mert azért van az éremnek egy másik oldala is. És most nem akarok kitérni az önök által alkotott választási rendszer torzításaira, inkább a hétköznapokra helyezném a hangsúlyt, arra, amit műveltek a kampány során.
Nyilván kezdhetném a baloldallal is, de nincs értelme. Ők saját maguk kritikáivá vagy karikatúrájukká váltak, és igazából egy vesszőfutást láthattunk, nincs értelme róla beszélni. Az azonban, amit önök sokszor közvetve vagy közvetlenül egyes településeken megengedtek maguknak, azt gondolom, hogy túlmegy minden határon. Az, amikor regnáló, éppen önkormányzati vezetők, országgyűlési képviselők, kormánytagok… - tisztelet a kivételnek természetesen, nem próbálok általánosítani, de nagyon komoly tapasztalat országos viszonylatban, hogy zsarolással, fenyegetéssel, az egzisztenciális kiszolgáltatottsággal fenyegettek embereket és választókat, önkormányzatok által fenntartott intézmények dolgozóit, önkormányzatok által fenntartott oktatási vagy szociális intézmények dolgozóit vagy éppen sima önkormányzati dolgozókat, és ha már oly sokszor elhangzott a közmunkás szó, akkor igen, közmunkásokat is.
Azt gondolom, hogy erre nem lehetnek büszkék. Attól, hogy én elmondom és nyilván ennek az ellenkezőjét fogják önök állítani és tagadni fogják, önök is tudják, hogy miről beszélek. Önök is tisztában vannak vele, úgyhogy ezt az eredményt azért ennek is tudják be! És itt is külön tisztelet és külön köszönet annak, aki mindezek ellenére pálcát tört nem önök mellett, hanem bármilyen más ellenzéki program vagy éppen képviselő mellett.
És mi külön köszönjük természetesen a Jobbikra leadott - a valasztas.hu adatát mondom - 1 millió 200 ezer szavazatot, amire azért is vagyunk büszkék, mert mi ezt programközpontú, kifejezetten a valós problémákra adandó, valós alternatívát kínáló kampányunkra kaptuk. Nem mentünk bele azokba a játékokba, amit nagyon sok helyen megkezdtek velünk szemben. Nem kezdtünk személyes lejárató hadjáratba, nem kezdtünk szavazatvásárlásba, és ha már szavazatvásárlásról beszélek, akkor arra se legyenek büszkék, hogy Magyarországon a cigányságot megint olcsón megvásárolható szavazógépeknek tekintették országszerte - országszerte! Nem mi vásároltuk és nem mi utaztattuk őket, és ezt ott tették meg nyilván, ahol egy orosz rulett volt várható, ahol kérdéses volt a választási eredmény kimenetele.
Úgyhogy még egyszer köszönöm minden olyan magyar állampolgárnak, aki élt a szavazati jogával és különösen annak az 1 millió 200 ezer szavazónak, aki a tisztességes kampányra és a tisztességes programra, a jövő alternatívájára szavazott. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me