ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm a képviselőtársaknak, hogy voltak olyan kedvesek és kitüntették figyelmükkel a mai ülést megnyitó rövid beszédemet, és azt is köszönöm, hogy válaszoltak néhány gondolatra. Én, ha megengedik, csak azokkal a kérdésekkel foglalkoznék, amelyeket a választópolgárok szempontjából fontosnak látok, és a személyeskedő megjegyzésekkel most nem törődnék.
Fontosnak látom, hogy a választópolgárok tudják, hogy szemben azzal, amit Schiffer képviselőtársam állít, az elmúlt időszakban a legnagyobb fejlesztések történtek a magyar egészségügyben és a magyar oktatásügyben.
A magyar egészségügyben több mint 450 milliárd forint fejlesztés valósult meg. Soha Magyarországon ilyen még nem történt, ennyit az LMP szavahihetőségéről. Az oktatási rendszerben 250-300 milliárd forintnyi fejlesztés történt, ennyit az LMP szavahihetőségéről.
Fontosnak tartom, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy egyértelművé tegyem, hogy ebben a Házban nem fogadjuk el, hogy bizonyos embereket, különösen munkára jelentkező embereket néhány képviselőtársam sértegessen. Azok a hozzászólások, amelyek a közmunkásokat ki akarják emelni a többi dolgozó ember közül, ezek sértések. Ez a másik oldalról nézve, a végre nagy nehezen munkához jutó emberek felől nézve lebecsülés, lenézés és kirekesztés. Visszautasítjuk ezt akár a Jobbik soraiból, akár az LMP soraiból érkezzen.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hasonlóképpen a külföldi beruházásokról természetesen lehet vitát folytatni, de így, ahogy önök teszik, ez nem más, mint az ott dolgozó emberek munkahelye ellen intézett támadás. Szeretném világossá tenni, mind a közmunkások, mind pedig a külföldi cégeknél dolgozó magyar emberek számára, hogy szemben az ellenzéki támadásokkal, meg fogjuk védeni a munkahelyeiket, meg fogjuk védeni a munkalehetőségeiket.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ebből fakadóan nem fogadjuk el azt a javaslatot, miszerint a közmunkát szociális politikának, illetve a szociális politika részének kellene tekinteni; foglalkoztatáspolitikának, teljes értékű munkának tekintjük, az ott dolgozó embereket pedig teljes értékű embereknek tekintjük.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hogyan viszonyuljunk ahhoz a jelenséghez, hogy sokszor vagy sokadszor a szocialisták elmondják, hogy milyen bajoktól szenved a magyar társadalom? Először is úgy tudunk viszonyulni ehhez a jelenséghez, hogy tisztázzuk, hogy tekintélyes részben az önök munkájának az eredményeképpen került ebbe a helyzetbe. Ezt fontosnak tartom, hogy mielőtt bármiről beszélnénk a jövőt illetően, sőt a jelenről bármit is mondanánk, az első és legfontosabb dolog, hogy ezt az országot, illetve az ország egy részét szociálisan szinte reménytelen helyzetbe a baloldali kormányzás, a Szocialista Párt kormányzása juttatta.
A másik dolog, amit meg kell válaszolnunk, hogy ha ilyen nehéz a helyzet, és sok tekintetben nagyon sok ember helyzete nehéz Magyarországon, akkor vajon miért ránk szavaznak ezek az emberek. Vajon miért mi nyerjük a választásokat? Vajon miért a Kereszténydemokrata Néppárt és miért a Fidesz kapja meg az emberek bizalmát? Vajon miért immáron a negyedik választáson, a 2010-es parlamentin, a 2010-es önkormányzatin, a ’14-es parlamentin és a ’14-es önkormányzatin, négy alkalommal szereztünk kétharmadnyi támogatást? Mi ennek az oka, ha a helyzet ilyen nehéz? Nyilván nem azért, mert a helyzet jó, a helyzetnek számos nehéz eleme van. Azért, mert a nehéz helyzetben lévő emberek körülnéznek itt a parlamentben, meghallgatják önöket, tisztelt képviselőtársaim, és azt látják, hogy csak tőlünk remélhetik, hogy valamit tenni fogunk a helyzetük javítása érdekében. Ha önök ezeknek a szegény sorsú, nehéz sorsú embereknek segíteni szeretnének, egy dolgot tehetnek, ha konzekvensek: támogatják a kormány politikáját. Erre nem számítunk, bár örülnénk neki.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Vissza kell utasítanom azt, hogy a kormány, illetve a kormánytöbbség helyzetértékelését Ferenc József-es hangulatúnak fessék le. Soha senki nem mondta, hogy itt minden jó, minden jól megy, és mindennel meg lehet bárki elégedve, akár mi magunk is. Az ellenkezőjét mondjuk: nagyon sok baj van, nagyon sok gond van, és nagyon sokat kell még dolgoznunk annak érdekében, hogy elérhessük a kitűzött célunkat. A mai vitából egyetlen dolgot látok, hogy az a fajta ideologikus gondolkodás, ami jellemzi önöket, rendre kicsorbul a kormánypolitikán, amely egy másik világban fogalmazódik meg, a valóság és a realitás világában.
(14.00)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm szépen mindezzel együtt is az észrevételeiket. A kormánykoalíció, illetve a KDNP és a Fidesz parlamenti frakcióitól a következő időszakban a választási eredménnyel megerősítve további határozottságot, az ellenzékkel szemben pedig nagyvonalúságot kérek.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me