SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót és köszönöm a lehetőséget. Nyilvánvalóan a napirend előtti leadásakor még nem tudtam, hogy a miniszterelnök úr is ebben a témában fog értekezni, ezért készültem, hogy a magunk részéről, az LMP részéről néhány gondolattal az önkormányzati választás kapcsán mi is, mint ahogy minden más párt is megtette, megköszönjük a választásokon dolgozó és azokon részt vevő állampolgárainknak a sok munkát és a részvételt.
Válaszolva többek felvetésére, akik az önkritikát hiányolták, el kell hogy mondjam, hogy ugyanakkor el kell gondolkoznia a parlamentnek, úgy a kormányzó pártnak kétharmad arányban, mint az ellenzékieknek, hogy vajon mi az oka annak, hogy az elmúlt választások legkisebb részvételét tudhatta az önkormányzati választás maga mögött. Mi lehet az oka annak, hogy szép, napos időben, amikor nem befolyásol időjárás, amikor tétje van a választásnak, már nincs az embereknek kedvük elmenni választani, és a legkisebb részvételi háttérrel bonyolódik le egy választás?
A miniszterelnök úr részben kérdéseket vetett fel a frakcióvezető úr gondolataihoz is és többekre reagált. Elmondta azt, hogy a kormány miként tekinti teljes értékű embernek a közmunkát és a közmunkaprogramot. (Sic!) Azt nem értettem meg, miközben erről beszélt, hogy akkor hogy lehet, hogy a jövedelmében mégiscsak negyedértékű emberként kezeli a közmunkásokat és harmadértékű emberként, ha egyszer valóban a kormány így gondolja.
Ugyanúgy feltette a miniszterelnök úr a kérdést, vajon minek köszönhető az, hogy ilyen magabiztos fölénnyel győz a Fidesz. Én a magam részéről tényleg nagy tisztelettel vagyok a Fidesz ezen teljesítménye iránt, nagy politikai teljesítménynek érzem, ugyanakkor nem érzem azt, hogy a baloldali ellenzék bénasága az önök sikere lenne. Nem érzem úgy, hogy ha a másik fél gyenge és szervezetlen, az pusztán az önök sikere lenne, mert önök csak éppen jobbak voltak valakinél, vagy rosszak közül lehetett picivel jobbat választani, és összességében az, hogy az ország jelentős részét a foglalkoztatással egzisztenciálisan függővé tették a rendszerüktől, ez nyilván megteremti ezt a másfélmillió stabil szavazót, de az a kérdés, hogy ennek a fenntartására hogyan marad mód.
Fazekas Sándor miniszter úrral együtt az a megtiszteltetés ért bennünket a tegnapi nap folyamán, hogy egy református egyházközségben orgonaszentelő istentiszteleten vettünk részt, ahol a tiszántúli református püspök arról beszélt, hogy Jézus Krisztus soha nem mondta a követőinek azt, hogy jó lesz az út, hogy könnyű lesz; soha nem beszélt arról, hogy minden sima lesz, boldogságot teremt és eredményt; és hogy nem hisz senkiben, aki mindig csak a jót ígéri, és nem bízik senkiben, aki csak a jót mutatja be.
A miniszter úr is, és ott volt a túrkevei Fidesz-jelöltek jó része is, láthatóan osztották a püspök úr véleményét. Ugyanakkor nem bírtam másra gondolni, hogy vajon a püspök úr istentiszteleteiben nem a Fidesznek üzen-e ezzel, hogy csak a jót mutatja, csak a jót mondja el, ugyanakkor meg nem lehet arra felkészülni, hogy mi is lesz a következő három és fél évben (Dr. Fazekas Sándor: Fölényesen megnyertük a választást Túrkevén!) vagy négy és fél évben vagy az önkormányzatok esetében öt évben.
Mindez a lehetőség, ami megadatott önöknek, nyilvánvalóan okot ad a siker elismerésére. Ugyanakkor örömmel hallgattam ma a Kossuth rádióban, hogy egy olyan választás zajlott, amikor mindenki elégedett. Gyakorlatilag minden párt, amelyik megszólalt, elégedettségének adott hangot, mindenki boldog volt, úgy értékelte, hogy sikeres a választás. Gyakorlatilag elmondhatjuk mi is az LMP-ben, hogy 2010-ben 1200 helyen indultunk el és 54 mandátumot sikerült szerezni az önkormányzatoknál, majd a pártszakadást követően 26 önkormányzati helyünk volt még két nappal ezelőtt, most ezt közel megdupláztuk, és kevesebb indulással sikerült megdupláznunk. De ez nem ad okot nekem az elégedettségre, mert nem vagyunk ott minden megyében, nem vagyunk ott minden városnál, és ezt érzem a felelősségünknek, hogy ezt meg kell tennünk. Ahol viszont ott vannak az LMP-sek, ott viszont megértették a választók azt, hogy egy ember is tud ellenőrző szerepet ellátni. Megértették azt, hogy egy-egy ember is rá tud világítani a visszásságokra, és erre szükség van.
A Fidesz sikerei között hadd mondjam el például Tiszabő esetét, ahol egy olyan Fidesz-jelölt nyert, akit első fokon már bűncselekményért, visszaélésért elítéltek, és másodfokú döntésre vár. Hadd mondjam el az érdi eredményt, ahol a polgármester úr alig két hektár osztatlan közös földet 50 millió forintért tudott értékesíteni, úgy, hogy a vevők senki mástól nem akarnak venni földet. Hadd mondjam el Pétervására eredményét, ahol a polgármester úr a Leader-pályázatokból a saját családjának az elmúlt két évben 80 millió forintos fejlesztéseket biztosított. Ezeken a helyeken igenis ott lesz az LMP, és akkor is fogja figyelni a kormányzatot, ha nincs ott képviselője. (Dr. Fazekas Sándor: Mégsem rá szavaztak! Többet kell templomba járni!)
Jó munkát kívánok a megválasztott képviselőknek. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me