TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Egy híres színész azt mondta: „Nem tudok bárkivel vitatkozni, hiszen ha olyan mélyre süllyednék, mint ők maguk, akkor megvernének a rutinjukkal.” Ez az előbbi felszólalásra volt igaz.
Ami az önkormányzati választásokat illeti, az első szó a köszöneté. Köszönet minden megválasztott képviselőnek, minden polgármesternek, függetlenül attól, hogy milyen politikai pártállása van. Biztatnék minden önkormányzati képviselőt és polgármestert, hogy bár a kormány az elmúlt négy évben kiüresítette az önkormányzatiság eszméjét, elvonta hatásköreit, ott hagyva a legfontosabbat, a szociális rendszert, azt követelem a miniszterelnöktől és önöktől, hogy minden feltételt biztosítsanak az önkormányzatoknak, hogy azt a társadalmi krízist, amelyben van ma Magyarország, képesek legyenek kezelni.
Ugye, lehetne vitatkozni arról a miniszterelnök úr beszédében, hogy hogyan is néz ki ma a magyar társadalom. Miniszterelnök úr azt mondja, hogy vége az ideológiáknak, és csak a valóság van. Miniszterelnök Úr! Az a valóság, hogy ma minden harmadik gyermek nélkülöz. Az a valóság, hogy 3 millió 400 ezer ember nem keres többet 65 ezer forintnál. Az a valóság, miniszterelnök úr, hogy miközben ön ideológiák nélkül kíván a valósággal foglalkozni, akkor milyen érték az, amely elnézi azt immáron harmadik éve, hogy annak az unortodox gazdaságpolitikának, amelynek következtében mélyül és szélesedik a szegénység Magyarországon… - nincs adekvát válasza. Magyarországon 15 százalékkal nagyobb az a létszám a gyermekes családoknál, mint a visegrádi országokban, amelyek nélkülöznek, 28 százalékkal több a szegénységben lévő fiatal, ez európai átlag.
Ennek a helyzetnek a megszüntetése nem önmagában egy kormány, hanem mindannyiunk felelőssége. De oly sokszor beszéltünk már e Ház falai között, és valamiért mégsem történik semmi. Valahogy meghalljuk a fontos beszédeket az önkormányzati választásokat követően, bizonyára azok a milliók is így gondolják ezt, miniszterelnök úr, akik még nem érezték úgy, hogy őket is képviseli ez a kormány. Bizonyára van politikai többsége, minden bizonnyal ezt mutatják a választások. De egyet ne felejtsen el, hogy ha a politikai többség nem kapcsolódik társadalmi többséghez, akkor nincs valódi sikeres, erős Magyarország.
Az aktív választók, akik elmentek, bizonyára önökre szavaztak többségében, ezáltal most ön elmondhatja, hogy milyen sikeres, milyen egységes és milyen erős ez a nemzet. Szeretném mondani, hogy ez az erő mindig a leggyengébb állampolgárán mutatkozik meg. Ma egyre többen vannak ebben a társadalmi csoportban, miniszterelnök úr. Egyre többen érzik úgy, hogy bár ön azt ígérte, hogy senkit nem hagynak az út szélén, mégis egyre többen érzik úgy, hogy ők az út szélén vannak. Van felelősség abban, hogy ki az, aki védelmet, ki az, aki biztonságot nyújt nekik.
Ezek azok az önkormányzatok, amelyekről most meghallgathattuk az eredményt, kérdés az, hogy a cselekvésben megteremti-e azokat a feltételeket egy kormányzat, és ez ki fog derülni a költségvetés tárgyalásakor, hogy milyen eszközt, milyen védelmet tud nyújtani a kormány azoknak az önkormányzatoknak, akik segítséget várnak.
Végezetül az egységről és a teljes foglalkoztatásról beszélt miniszterelnök úr. Egy tudásalapú társadalom biztosíthat csak teljes foglalkoztatottságot Magyarországnak. Csak a nyitottság, a tudáshoz való hozzáférés, nem a bezárkózás, nem az, ami egy szociálpolitikailag hiányos, szociális védőhálójában szétszedett, jószerivel nem létező, és mindent csak és kizárólag a munkára fogva - hogy attól lesz teljes foglalkoztatottság.
Miniszterelnök Úr! Ha nem lesz nyitás Európában, nem lesz nyitás a világ tudásának megismeréséhez a ma felnövekvő generációjának, akkor nincs egységes Magyarország. A modernizáció fontos kérdése Magyarországnak. Önök nem akarnak róla beszélni - az elmúlt három évben.
Ne zárják be Magyarországot! Mert a bezárkózásnak elvándorlás lesz a következménye. Vissza minden tudást Magyarországra! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me