TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Rossz hírrel kell hogy szolgáljak önnek is és pártszövetségesei számára is, akik fennen hangoztatják, hogy megszorítás lesz. Nem lesz megszorítás Magyarországon. Semmiféle 1700 milliárd forintos megszorítás nem lesz. Ezt önök találták ki, hogy az önkormányzati kampányban újra tudják riogatni az embereket. Hiába, már az előző választásokon rájöhettek volna, hogy a riogatással már nem lehet szavazatokat gyűjteni Magyarországon, önök mégis a választás előtt, íme ön most már a választás után is megteszi ezt.
Semmiféle megszorítás nem hangzott el. Az hangzott el, hogy az állami kiadások aránya a GDP-hez mérten a következő években csökkenni fog, egyébként ezt maga a konvergenciaprogram is tartalmazza. De azt ön is bizonyára tudja, hogy ha egy százalékot számolunk, akkor a csökkenést úgy is el lehet érni, hogyha gazdasági növekedés van, és ahhoz mérünk egy féken tartott állami kiadást. Egyszerűen erről van szó, hogy a konvergenciaprogramban vállalt kötelezettségét a kormány, illetve az ország meg fogja majd tenni.
Egyébként nem is indokolt, hogy megszorítás legyen, hiszen Magyarországon gazdasági növekedés van. Olyan gazdasági növekedés van, ami a második negyedévben Európában a legmagasabb volt, 3,9 százalék. A helyzet érdekessége az, hogy a minap az IMF is kénytelen volt elismerni Magyarország gazdasági teljesítményét, és módosította a korábbi álláspontját az idénre, és jövőre is magasabb növekedést jelez Magyarország számára, mint korábban. Ennek mértéke pedig a prognózis szerint: Magyarországot illetően 2018-ra 2,8 százalékos, 2015-re pedig 2,3 százalékos növekedéssel számol a jelentés, és ez lényegesen magasabb, 1,1, illetve 0,7 százalékkal magasabb, mint amit korábban mondott az IMF. Az IMF nem vádolható azzal, hogy Magyarországot pozitív meglátásban próbálja a világ felé közvetíteni. Azt gondolom, az ő nagyon reális értékítéletét mindenkinek el kell fogadnia, még a magyarországi ellenzéki politikusoknak is.
De folytathatnám a londoni elemzők értékelésével, akik viszont azt mondták, hogy jó esély van arra, ha Magyarország ezt a költségvetési és gazdaságpolitikát folytatja, akkor 2015 nyarán felminősítik az országot. Kérdezem én, hogy mi szükség lenne arra, hogy megszorítást alkalmazzunk, míg egyébként az ország gazdasági növekedés pályájára állt végre.
Egyébként pedig a 2015-ös költségvetést illetően ön is, önök is napokon belül megismerhetik annak tartalmát, mert a parlament elé fog kerülni az elfogadott törvény értelmében október 31-ig. De ne lepődjön meg, mert csak azokat fogja tartalmazni, amelyeket már eddig is mondtunk, hogy a hiánycél nem lehet magasabb 3 százaléknál, hogy az ország adóssága csökkenni fog. Elsődleges cél a tartós gazdasági növekedés biztosítása, a foglalkoztatás bővítése, az egyéni és családi terhek csökkentése és nem utolsósorban a devizahiteles probléma végleges rendezése. Azt kell mondjam önnek, hogy hiába riogatnak és hiába várják el tőlünk a megszorítást, ebből nem lesz semmi.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(16.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me