Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy mai magyar fiatal igen komoly dilemmával szembesül, amikor az átlagbéréből, átlagfizetéséből egy gondolatmenet során el kéne jutni odáig, hogy mikor lesz saját lakása, akár egy saját portája egy kis kerttel. A többség számára ez ma még sajnos a lehetetlen kategóriájába tartozik.
Ugyanakkor egy 2011-es idézettel kezdenék: Orbán Viktor közölte, hogy az új otthonteremtési program elindítása előtt sürgető feladat a meglévő otthonok megvédése. Ez olyannyira sikerült csak részben, hogy az előző ciklus több mint felében az önök által meghatározott kilakoltatási kvóta alapján dobálhatták utcára az embereket. Szerencsére most éppen átmeneti védettséget élveznek azok, akikről beszélünk.
Ugyanakkor elmondható az is, hogy ugyanebben az évben, tehát még 2011-ben egy hasonló megnyilatkozásra került sor, amely szerint a szociálpolitikai támogatásokból és kamattámogatásból álló, várhatóan 2012. január 1-jével induló új forintalapú otthonteremtési program kidolgozásakor már óvatosak szeretnének lenni. Ez a program azóta is teljes egészében várat magára, hiszen bár történtek részmegoldásnak, cselekvési kísérletnek felfogható dolgok, mégis megállapítható az, hogy a bérlakásállomány Magyarországon egy jottányit nem emelkedett, egy magyar fiatal átlagos elérhetősége egy saját lakást, önálló otthont tekintve szintén nem javult, nem emelkedett.
Azt is látni kell, hogy ez is hozzájárult a munkahelyek hiánya és az egzisztenciális válság mellett ahhoz, hogy miközben az előző ciklusban még csak olyan 330 ezer kivándorlót mértek Magyarországról különböző statisztikai hivatalok, addigra most már ez a becslés félmillió fölé kúszott, és ne is beszéljünk még azokról, akik illegálisan vállaltak munkát, hiszen ők nem fogják bejelenteni itt Magyarországon azt, hogy átmenetileg, hosszabb vagy rövidebb ideig külföldön tartózkodnak. De tény, megállapítható és megállapítandó az, hogy a munkahelyek hiánya mellett az önálló otthon megszerzésének lehetetlen mivolta járul hozzá leginkább ahhoz, hogy a kivándorlási spirál elképesztő módon erősödik.
Mi lett volna várható önöktől már az előző ciklusban? Egy átfogó, állami hátterű otthonteremtési és bérlakásépítési program, éppen annak érdekében, hogy Magyarországon egyetlen fiatal se küzdjön hasonló dilemmával. Ezzel szemben mi történt? A költségvetésben található otthonteremtési sor, amiből az árfolyamgát 2.0-ásoknak az állami kiegészítő lábát, tehát a bankok megtámogatását finanszírozták.
A Jobbik ezzel szemben letett egy saját tervet az asztalra, amely a legnagyobb mértékben hazai vállalkozók, kivitelezők és beszállítók bevonásával építene bérlakásokat; felmérnénk a Magyarországon található, túlzás nélkül több száz ezres üresingatlan-állományt a tekintetben, hogy mit lehet visszahozni a magyar körforgásba és mit nem; végül pedig ezeket a bérlakásokat egy idő után megvásárolhatóvá, a fiatalok, a magyar középkorúak és igénylő idősek tulajdonjogába írathatóvá tennénk, éppen azért, hogy lassítsuk a kivándorlási spirált, javítsunk a gyermekvállalási hajlandóságon, és önerőből pörgessük fel a saját magyar gazdaságunkat.
A kérdés az, hogy a kormánynak egy hasonló terv asztalra tételéhez miért volt kevés négy és fél év. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me