DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Wolfgang Behringer történészprofesszor úgy fogalmaz, hogy a sport kulcsot ad a társadalmak működési módjához. A sport kulcsa tehát kinyitja a társadalmak ajtaját, és láthatóvá válik sok minden a sporton keresztül.
2010-ben mit láthattunk az országban? Azt láthattuk, hogy a felnőtt lakosságnak mindössze 5 százaléka sportolt, és nagyon sok az elhízott, túlsúlyos ember. Azt láthattuk, hogy a szocialisták kormányzása időszakában a fokozatosan csökkenő testnevelésórák számát illetően a gyermekeink is sok esetben elhízott és túlsúlyos állapotba kerültek, a gyermekek kizárólag a testnevelésórák alkalmával sportoltak, 75 százalékuk legalábbis így járt el. Ez heti két, illetve három alkalommal történt mindössze.
Ez a felismerés, ami a sporton keresztül egy sportbarát kormány, az Orbán-kormány részéről a szemünk elé került, egyértelműen azt az alkotó tenni akarást indította el, amely alapján mindenképpen változtatnunk kellett, a bajokat orvosolnunk kellett. Az elmúlt négy év munkája után mi, kereszténydemokraták úgy látjuk, hogy számos olyan döntés született, amelynek köszönhetően 5 százalékról 15 százalékra növekedett a felnőtt lakosság sportolási hajlandósága, megháromszorozódott, és a legdinamikusabb fejlődésen mentünk keresztül az Európai Unió tagországai közül. Bevezettük a mindennapos testnevelést. Jelen pillanatban ennek a kormányzati döntésnek köszönhetően mintegy 890 ezer gyermek sportol legalább a testnevelésórák alkalmával minden egyes tanítási nap. A kormányzat célja az, hogy minden magyar gyermek sportoljon.
Mi, magyarok a sportban valóban nagyhatalomnak számítunk, hiszen az újkori olimpiák történetében 168 aranyéremmel, 148 ezüstéremmel és 170 bronzéremmel a nemzetek sorában a nyolcadik helyen állunk, lélekszámarányosan pedig a másodikok vagyunk. Csak az elmúlt két és fél hónap magyar sportolói teljesítményeit végigtekintve szeretném tájékoztatni a parlamentet arról, hogy 26 aranyéremmel, 21 ezüstéremmel és 28 bronzéremmel, azaz összesen 75 éremmel gazdagodott az ország kincsestára. Ez óriási sportolói teljesítmény! Világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon érték el az elmúlt két és fél hónapban a magyar sportolók ezt az eredményt. Óriási teljesítmény ez! Gratulálunk a KDNP nevében a magyar sportolóknak.
Emellett a kormány számos döntést hozott az elmúlt hónapokban is annak érdekében, hogy a létesítmények fejlődjenek, épüljenek, a sportolás feltételeit biztosítsa a kormányzat. Ezt mi örömmel fogadjuk a KDNP részéről. 6 milliárd forint van az ez évi költségvetésben tanuszoda- és tornaterem-építésre, 23 tanuszoda és 25 tornaterem fog megépülni ennek köszönhetően. Nyíregyházán bujtosi sportcsarnokot épít a kormányzat, Mosonmagyaróváron multifunkcionális sportcsarnokot, Újbudán az újbudai emberek nagy örömére a sport fellegvárát építi, a Tüskecsarnokot, két uszodával bővül a sportcsarnok, az újbudai gyermekek megtanulhatnak úszni, hiszen a „minden gyermek tanuljon meg úszni” programot is elindítottuk; ez óriási teljesítmény. A győri aréna, uszoda épül, Pécsett kosárlabda-akadémiát támogat a kormányzat, Csepelen evezősközpont és kajak-kenu központ épül, amely majd esetleg alkalmas lesz egy új olimpia megrendezésére is. Sopronban, Körmenden sportcsarnokbővítésre szánt a kormányzat jelentős pénzeket, Miskolcon és Szolnokon atlétikai centrumot épít a kormányzat. Óriási léptékű változások ezek, a sport teljes spektrumát, értelmes sportágfejlesztési koncepciókat támogat a kormányzat.
Engedjenek meg a végére még egy gondolatot, ez pedig az elmúlt hétvégéről szól. A Spar Maraton futóverseny rekordot döntött a nevezőket illetően, 24 450 futó vett részt Budapest utcáin. Óriási élmény volt. Mi magunk is részt vettünk rajta. Balog Zoltán vezetésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma most már hagyományosan képviselteti magát ezen a szabadidősportos rendezvényen. Váltófutásban én magam is 11 kilométert futottam, miniszter úr is futott és még jó néhány államtitkár kolléga is. Szerintem nagyon-nagyon fontos, hogy a szabadidősportra szánt pénzek és támogatások is növekedtek az elmúlt időszakban. Látás- és mozgássérült futókkal futottunk együtt. Tehát a sport stratégiai ágazat, egy jól működő társadalom kialakításának fontos eszköze. Örülünk annak, hogy a kormányzat a sportra is szán komoly támogatásokat.
Mi szeretnénk a sporton keresztül egészséges szellemiségű, egészséges nemzetet felépíteni. S azt hiszem, ha a sportoló nemzetet fogalmazzuk meg célként, úgy érzem, ez mindenki által támogatható célkitűzés, hiszen a sport egy fontos értéket hordoz, ez pedig a fair play, a sportszerűség, a tisztességes játék és a sporton keresztül - ahogy az előbb idézett történészprofesszor is jól mondta - valóban a társadalom működését tudjuk javítani. Ez a kormányzat célja, és a KDNP ebben teljes mértékben támogatja a kormányzatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Köszönöm, elnök úr, a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me