KUCSÁK LÁSZLÓ

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ
KUCSÁK LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy visszhangot váltottak ki mindazon hírek, amelyek lényegében azt tudatták a szülőkkel, hogy a felsőoktatási gólyatáborokban nincsenek biztonságban a gyerekeik. Akár bűncselekmények áldozataivá is válhatnak, és olyan hatások is érhetik őket szellemileg, érzelmileg, amelyek nemhogy nem szolgálják az érdekeiket, hanem kifejezetten értékrombolóak, károsak is lehetnek. A szülők annál is inkább jogosnak érzik aggodalmukat, mert, mint az egyik eset is mutatja, gyermekük úgy válhat áldozattá, hogy maguk arról esetleg jóval később vagy soha nem értesülnek.
Számos kérdés is megfogalmazódik a gyermekéért aggódó szülőben, a felsőoktatásba jelentkező vagy bármi módon sértetté, áldozattá vált fiatalban. Az első, ami a szülőben felmerül, hogy ha gyermeke a felsőoktatási intézménybe jelentkezett, minden, ami az intézmény nevében, a hallgatói jogviszonnyal összefüggésben történik, az elsősorban a felsőoktatási intézmények vezetésének felelőssége, nem a hallgatói önkormányzatoké. Az intézmény vezetésének felelőssége, hogy kik a tábor szervezői, és ha az a hallgatói önkormányzat, mi történik a gólyatáborokban. A vezetés dolga az ott folyó tevékenység ellenőrzése, a fiatalok testi-lelki egészségének, méltóságának védelme. Csak másodsorban vetődik fel azok felelőssége, akik a tábor tényleges szervezői. Az ügyeknek van jogi vetülete, büntetőjogi vonatkozása, és fontos etikai kérdések is megfogalmazódnak. Az egyik felvetődő kérdés, hogy hol és mi rögzíti, hogy a hallgatók miért felelnek egy ilyen tábor kapcsán. Rögzíti-e egyáltalán valami, és ha nem vagy nem megfelelően, az kinek a felelőssége? Kell-e lefolytatni közbeszerzést, és azt ki folytatja le? Kell-e könyvelést vezetni a bevételekről, kiadásokról, és azt ki végzi, ki ellenőrzi?
Rögzíti-e bármi, hogy milyen magatartási szabályokat kell követnie a HÖK-nek egy ilyen tábor bonyolítása kapcsán, és mely esetben milyen intézkedési kötelezettségei vannak a szervezőknek? Ha eddig nem, a napvilágra került események kapcsán szükségessé vált a jogszabályokban és a felsőoktatás belső szabályzataiban rögzíteni azon eseteket, amikor a hallgató megcélzott hivatására alkalmatlanná vált.
(9.40)
Pedagógusként nem foglalkozhat fiatalokkal az, aki hallgatóként súlyosan megsérti mások jogait, méltóságát vagy cinkos ezek takargatásában. Jogásznak ugyancsak alkalmatlan és hiteltelen az, aki átlép a törvényeken és semmibe veszi mások jogait.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ismeretes, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal idén nyáron négy felsőoktatási intézményben folytatott vizsgálatot azok gazdálkodásával összefüggésben, és az is, hogy az oktatási jogok biztosa is vizsgálja az elmúlt évek gólyatáborainak ügyét. Fontos kérdések várnak tehát megnyugtató válaszra. Milyen intézkedéseket tett vagy kíván tenni a kormány a történtek miatti felelősség tisztázására? Milyen lépéseket kívánnak tenni azért, hogy ilyen esetek a jövőben ne forduljanak elő? Rendezettnek ítélik-e a felmerült kérdések kapcsán a jogi szabályozást, az intézményeken belüli előírásokat, a hallgatói önkormányzatok felsőoktatási szerepét? És ha nem, milyen intézkedéseket kívánnak tenni?
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me