DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: A törvényjavaslat célja az uniós vasútbiztonsági irányelv teljes körű jogharmonizációja érdekében szükséges módosítások és kiegészítések átültetése a magyar jogba. A változtatások lehetővé teszik az Európai Bizottság által tavaly indított kötelezettségszegési eljárás lezárását.
A törvényjavaslat két törvény módosítását tartalmazza, mint az előterjesztő is említette. Az elsőt, a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását a Bizottságnak a vasútbiztonsági irányelv 16. cikkének (1) bekezdésével kapcsolatos álláspontja indokolja: a rendelkezés biztonsági hatóság létrehozatalát írja elő a tagállamoknak, amelynek mind szervezetileg, mind jogilag és döntéshozatala szempontjából is függetlennek kell lennie a vasúttársaságoktól, az infrastruktúra működtetőitől és az úgynevezett beszerzőegységektől.
A mai magyar vasúti szervezetben - mint ahogy az előbb hallottuk - a beszerzőegység nem jelenik meg önálló jogalanyként, ezért a vasúti törvény sem tartalmazza a kifejezetten erre a szervezetre vonatkozó függetlenségi kritériumot. Tekintettel azonban arra, hogy a jövőben önálló jogalanyként megjelenhet a beszerzőegység, ezért a Bizottság által indított jogsértési eljárás eredményes lezárása érdekében szükségessé vált a beszerzőegységtől való függetlenség kritériumának nevesítése is.
A Bizottság ugyancsak kifogásolta az irányelv 17. cikkének (1) bekezdését átültető jogszabályt. Megítélésük szerint a vasúti törvény nem rendelkezik a biztonsági hatóságnak a technikai segítségnyújtás igénybevételére vonatkozó jogáról, mivel az a jelenlegi hazai szabályozásban csak a hatóság ellenőrzési jogkörére terjed ki, míg az irányelv kifejezetten azt mondja ki, hogy a hatóság bármikor kérheti a technikai segítségnyújtást. A bizottsági észrevétel alapján az irányelv elvárás szerinti átültetése érdekében a törvényjavaslat tartalmazza a vasúti törvény 80. §-ának kiegészítését.
A légi, vasúti és vízi közlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló törvény módosítása azért szükséges, mert a Bizottság az irányelv 21. cikk (3) bekezdésének nem megfelelő átültetését kifogásolta. Eszerint a baleseteket és a váratlan eseményeket a vasúttársaságok, az infrastruktúra-működtetők és adott esetben a biztonsági hatóság is haladéktalanul köteles jelenteni egy vizsgálótestületnek. A Kbtv. jelenleg valóban nem kötelezi a biztonsági hatóságot egy ilyen bejelentés megtételére, ugyanakkor a hazai hatósági gyakorlat teljes mértékben megfelel az irányelvnek. A jogszabályi átültetés szempontjából azonban az Unió Bizottsága számára ez nem elegendő, ezért a bizottsági észrevételt elfogadó kiegészítést is tartalmazó törvénymódosítást támogatjuk.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezek alapján kérem, hogy a törvénymódosító javaslat támogatásával és elfogadtatásával járuljanak hozzá, hogy a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás mielőbb befejeződhessen.
Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me