POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A településrészi önkormányzatok vagy részönkormányzatok fontos elemei az önkormányzatiságnak. Bár tény az, hogy ritkán kerülnek reflektorfénybe, talán ennek egyik oka az, hogy azokon a településeken gyakoriak, ahol a település maga több, egymástól elkülönülő településrészből áll.
A településrészi önkormányzatok feladata fontos abban, hogy az anyatelepüléstől távolabb élők is a megfelelő figyelemben részesülhessenek. Jómagam is polgármesterként Monoron egy olyan településsel és településrésszel, részönkormányzattal, Monorierdővel dolgoztam, amely segítette a településrész fejlődését.
Ön azt mondja, hogy sok helyen hallható, hogy ezeket a részönkormányzatokat a kormányzat meg kívánná szüntetni. Azt mondhatom önnek, hogy olyanokat kell meghallgatni, akiknek erre van ráhatása, mert az Mötv. egyértelműen lehetővé teszi a településrészi részönkormányzatok létrehozását, és ennek módosítására nem is készülünk.
A település, az önkormányzat maga dönti el, hogy létrehoz-e részönkormányzatot, és maga dönt arról, hogy ki lesz annak a vezetője, és milyen feladatokat ruház át a településrészi részönkormányzatra. Az önkormányzati források, az önkormányzatok anyagi helyzete az elmúlt években stabilizálódott, a hitelátvállalással, a feladatfinanszírozással, a feladatok átgondolásával biztosított az, hogy a települések működni tudjanak és a részönkormányzatokat is működtetni tudják.
Azon kijelentése képviselő úrnak, hogy a részönkormányzatot azért kívánná bárki megszüntetni Somogytarnóca esetében, mert ott a Jobbik győzött: én megnéztem a választási eredményeket, ott mind a polgármester-választáson, mind az önkormányzati képviselők választásán a Fidesz szerezte meg a legtöbb (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) szavazatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me