DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr, minthogy önök felügyelik a NAV-ot, ha másként nem, a sajtóból bizonyára értesült a Rogán Antal vagyonosodásával, illetve annak adóhatósági ellenőrzésével összefüggő vitatott kérdésekről. Mint az közismert, tavasszal Rogán Antal kétszer is javította vagyonnyilatkozatát, miután kiderült, hogy a lakástulajdonára vonatkozóan megadott adatok nem a teljes valóságot tükrözik. A kormánypárti politikus egyúttal azt is bejelentette, hogy adóhivatali vizsgálatot kezdeményezett saját magával szemben.
Rogán Antal az önkormányzati választásokat követően jelentette be, hogy a NAV 30-40 napig vizsgálta ingatlanvásárlásának fedezetét, és mindent rendben talált. Ezzel szemben szakértők mutattak arra rá, hogy a vagyonosodás eredetét ténylegesen, érdemben vizsgáló eljárás időtartama jóval meghaladja az említett 30-40 napot. Ugyanis ez alatt az idő alatt legfeljebb az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzést lehet lefolytatni. Ebben a formai eljárásban a meglévő iratok alapján csupán azt ellenőrzik, hogy a vizsgált személy eleget tett-e adóbevallási kötelezettségének, illetve azt iratokkal megfelelően alá tudja-e támasztani. A vagyonosodás eredetét feltáró, átfogó ellenőrzés ennél jóval időigényesebb, és több hónapot vesz igénybe. Tehát feltételezhető, hogy ilyen vizsgálat elvégzésére nem került sor. És erre a vizsgálatra tekintettel tartja egyébként a Fidesz frakcióvezetője lezártnak ezt az ügyet, miközben a NAV mélyen hallgat, és minden erre irányuló újságírói kérdést is elhárít.
Ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy a vélhetően csak formai szempontokat vizsgáló eljárást követően hivatalból indítottak-e a vagyonosodás eredetét ténylegesen feltáró eljárást. Milyen intézkedést tesz annak a látszatnak az elkerülése érdekében, miszerint egyes, politikailag kényes ügyekben a NAV nem pártatlan és objektív hatóságként jár el? (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me