BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Néhány hónappal ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank új vezetése valóságos ámokfutásba kezdett. Miközben elsősorban az lenne a dolga, hogy őrizze a forint értékét, kiderült, hogy ezt a feladatát nem tudja vagy nem hajlandó ellátni, a forint jóval gyengébb, mint évekkel ezelőtt, és mindeközben ahelyett, hogy ezt az alapfeladatát ellátná, olyan tevékenységekbe kezdett, ami nem dolga a mindenkori jegybanknak. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalásra a befolyt bírságokból fordíthat összegeket, de a Magyar Nemzeti Bank esetében nem ez történt.
Csak kapkodtuk a fejünket! Az első felháborító hír az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank jól fizetett és megfáradt vezetőinek jár egy luxus-kastélyszálló azért, hogy a napi munka után legyen hol megpihenniük. Erre nem sajnálták a pénzt, és egyfajta ingatlanbizniszt élénkítő tevékenység keretében megvásárolták a tiszaroffi kastélyszállót.
De ez nem volt elég, számos más ingatlan mellett az i-re a pontot Budapest legdrágább irodaházának megvásárlásával tették fel. Ennek az ingatlannak a megvásárlása botrányos körülmények között zajlott. Nem egyszerűen az botrányos, bár az is, hogy milyen horribilis áron, hány milliárd forintért vásárolta meg ezt az ingatlant a Magyar Nemzeti Bank, hanem az is külön botrány tárgyát képezi, hogy egy honlapon talált árhoz képest jóval drágábban vette meg ezt az ingatlant. Ehhez egy külön értékbecslőt alkalmaztak, ez másként nyilván nem jöhetett volna létre.
Az is botrányos, hogy az adásvételi szerződést az egyik kormánytag, nevezetesen Trócsányi igazságügyminiszter úr volt ügyvédi irodája, pontosabban, mostani ügyvédi irodája végezte el. Jobb helyeken a miniszter azonnal távozik, ha egy ilyen kiderül.
De még ez sem volt elég. Matolcsy György úgy döntött, hogy sajátos és a világon sehol nem akceptált közgazdasági nézeteit oktatni fogják Magyarországon, és ehhez nem sajnálta 200 milliárd forint elkülönítését sem. Ez a 200 milliárd forint több, mint a teljes hazai felsőoktatás éves állami támogatásának a másfélszerese. Ez a teljes támogatás másfélszerese, egy különös, sehol nem akceptált és Magyarországon egyébként tragikus eredményt hozó gazdasági nézetcsokor népszerűsítésére. S mindezt úgy, hogy a Magyar Nemzeti Bank a függetlenségre hivatkozva semmilyen módon nem kíván válaszolni ezekre a kérdésekre. Matolcsy György itt az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában lehetőséget kapott arra, hogy mindezeket tisztázza, de ehelyett csak a jegybanki függetlenségre tudott hivatkozni. Márpedig a jegybanki függetlenség senkinek nem ad felmentést arra, hogy felelőtlenül szórja a közpénzt.
A Magyar Nemzeti Bank esetleges veszteségét a mindenkori költségvetés téríti meg, ezért szerencsés években a Magyar Nemzeti Banknak eredménytartalékot illik képeznie a nyereségéből, pontosan azért, hogy a veszteséges években ne kelljen a magyar adófizetők pénzéből ezt kompenzálni.
(16.40)
Ehelyett több száz milliárd forintot herdált el közpénzből a Magyar Nemzeti Bank. A függetlenséget mi is tiszteletben tartjuk, azonban az Állami Számvevőszék jogosult ellenőrizni a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását. Az éves keretben ezt a vizsgálatot kevésnek tartjuk, külön vizsgálatot szorgalmazunk. Ilyen példátlan pénzpazarlás, a közpénzek ilyen elherdálása azonnali célvizsgálatot igényel.
Mindezt magától egy fideszes pártpolitikus által irányított Állami Számvevőszék, úgy látszik, nem kívánta megtenni, ezért szorgalmazzuk, hogy az Országgyűlés határozatban szólítsa fel az Állami Számvevőszéket, hogy ezt a munkát végezze el, és derüljön ki, hogy miért pazarolják a közpénzt a Magyar Nemzeti Banknál. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me