DR. BENE ILDIKÓ

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ
DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánkban évente átlagosan 1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegség, ha időben felfedezik, gyakorlatilag teljesen meggyógyítható. Ami sajnálatos tény, hogy Magyarországon évente akár 400-nál is több nő hal meg méhnyakrák következtében.
Hazánkban a méhnyakrák a 15-44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus, mindazok ellenére, hogy ma Magyarországon biztosított a 25-65 év közötti hölgyek rendszeres szűrése, ennek ellenére a szűrési hajlandóság rendkívül alacsony. Az elvégzett epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrák kialakulása több mint 90 százalékban összefügg a humán papillomavírus-fertőzéssel. Magyarországon 2009-től kezdődően helyi kezdeményezésekre önkormányzatok által támogatott HPV elleni kampányoltások indultak el, amelyek keretében az önkormányzatok a 13-14 éves lányok oltásához nyújtottak anyagi segítséget. Közel 300 önkormányzat döntött úgy, hogy száz százalékban vagy részben finanszírozza a településen élők méhnyakrák elleni védelmét.
Örvendetes, hogy a kormányzat döntése alapján 2014-től a HPV elleni védőoltás belekerült a védőoltási programba. Első alkalommal azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola hetedik osztályát a 2014-15-ös tanévben végzik. Rendkívül fontos, hogy az oltásra való felhíváshoz a szűrések fontosságát hangsúlyozó felvilágosító program is társul.
(18.00)
Az oltásra első alkalommal 2014. szeptember 15-ig várták a jelentkezést. Kiemelt fontosságúak a szűréseket népszerűsítő programok, a kötelezően felajánlandó HPV-védőoltás bevezetése. Rendkívüli jelentőségű, hogy növekedjen a szűrővizsgálatokon a részvételi arány.
Államtitkár Úr! Hogyan értékelik a HPV elleni védőoltás országos bevezetésének első tapasztalatait? Hogyan éltek a lehetőséggel a szülők, és milyen további tervek, programok vannak a szűrési aktivitás növelése érdekében?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me