DR. BALOG ÁDÁM,

Full text search

DR. BALOG ÁDÁM,
DR. BALOG ÁDÁM, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Belátom, hogy a Magyar Nemzeti Bank mostanában sokkal több mindent csinál, mint tette azt az elmúlt sok-sok évben, és ez esetleg szokatlan lehet az önök számára, mert korábban ezek a dolgok nem történtek meg, s nem értik, hogy most miért történnek meg, és magyarázatot kérnek ezekre. Úgy gondolom, a magyar jegybanknak kötelessége a megfelelő tájékoztatást megadni az Országgyűlés képviselőjének, az Országgyűlésnek ezekben a kérdésekben, ugyanakkor úgy érzem, hogy ezek a kérdések, ezek a kérdésfelvetések egy picit túl vannak erőltetve, hiszen közel sem történik például ebben az esetben akkora lépés, mint amekkorát a képviselő úr kérdése sejtetni vélt.
A kérdése úgy hangzott, hogy a jegybanknak honnan, a világ melyik részéről és milyen módon vannak információi az ott zajló cselekményekről, és ezeket hogyan tudja beépíteni a saját mindennapi monetáris politikai tevékenységébe. A világgazdaság - ezt talán nem kell mondanom - jelen pillanatban meglehetősen feldúlt, és nagyon-nagyon sok új kérdés, sok új probléma merül fel, amelyekről nekünk azonnal tudnunk kell, hiszen a magyar parlamentnek, Magyarországnak, a magyar gazdaságnak elvárása felénk, hogy képben legyünk a nemzetközi világban zajló gazdasági folyamatokkal.
Frankfurtba, jelentem, rendszeresen eljárunk, ezért ott nem kell irodát létesítenünk, hiszen ott vagyunk, elnök úr vagy jómagam rendszeresen, havonta, kéthavonta, de a kollégák akár még gyakrabban is ott vannak, egyeztetnek, beszélnek. Ugyanez megtörténik Washingtonban, Londonban vagy még Tokióban is, ahol a pénzügyi folyamatok jelentős része zajlik. Ott nekünk további irodákra, további kapcsolatokra nincs szükségünk, hiszen ott jelen vagyunk, nagyon gyakran ott van számos kollégánk.
(18.10)
Ugyanakkor a világon vannak olyan jelentős gazdasági helyek, például Hamburg óriási kereskedelemmel bíró város, ott is meg kell jelennünk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me