CZERVÁN GYÖRGY

Full text search

CZERVÁN GYÖRGY
CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kicsivel aktívabbak voltak most, mint az általános vitában. Akkor elég nagy volt az egyetértés. Többek között egyetértettünk azzal, hogy az Európai Unió egyik legjobb kárenyhítési - és nem kártérítési, a kettő nem ugyanaz - törvényéről van szó. Aztán most persze itt összehoztak hetet-havat. Az almával az a probléma, hogy több termett, mint szokott, mintegy 40 százalékkal. A kárenyhítési rendszerhez nem sok köze van ennek a dolognak. Most piaci problémák vannak.
Én úgy gondolom, hogy az általános vitában minden felvetésre (Zaj. - Az elnök csenget.) reagáltam. Nem akarom ezt megismételni, de néhány dologra szeretnék reagálni, amit Legény képviselő úr mondott. A Kárenyhítési Alapban 14,9 milliárd forint van. Mondja meg, hogy mikor volt az önök idejében ekkora pénz kárenyhítésre egy adott évben. Nem volt egyszer sem. Az elektronikus dolgokkal kapcsolatban szeretném jelezni, hogy a Nemzeti Agrárkamara megkezdte a falugazdászok felkészítését, illetve megtörtént már a felkészítésük, tehát a gazdákat nem fogjuk magukra hagyni, segíteni fognak az új rendszerben nekik dolgozni és bejelentkezni, és pontosan a hozamérték-számítást, ami meglehetősen bonyolult része ennek az egész kárenyhítési rendszernek, ezt a számítást fogja helyre tenni majd az elektronikus rendszer.
Szintén elmondta Sallai Benedek képviselő úr, amit az általános vitában, a szálastakarmány kérdését. Akkor is elmondtam, képviselő úr, hogy ha ön tud egy egzakt módszert arra, hogy hogyan lehet hozamértékcsökkenést számolni szálastakarmánynál, szeretettel és tisztelettel várjuk a javaslatát.
Szintén elhangzott az állattartók hátrányos helyzete. Szeretném itt, a tisztelt Ház előtt megismételni, hogy a kormány néhány héttel ezelőtt döntött arról, hogy 212 milliárd forinttal több támogatást fog adni az eddigiekhez képest az állattartóknak, mint korábban, és ennek a pénznek a nagy része, 180 milliárd forint a nemzeti költségvetésből, többletpénzként már a jövő évi költségvetésben szerepelni fog.
Magyar Zoltán képviselő úr problémája ezzel a módosító javaslattal, elmondták kormánypárti képviselőtársaim is, a tartalmi részében egyetértünk, itt jogi, eljárástechnikai probléma van, tehát a 30 százalékos hozamérték-kiesést szeretnénk levinni 15-re, de ehhez előzetesen kell Brüsszel engedélye. Ezek az egyeztetések folyamatban vannak, és bízom benne, hogy néhány héten belül ez meg fog történni, és ezáltal ez a kárenyhítési törvénymódosítás végleg a helyére fog kerülni.
Addig is köszönöm szépen mindenkinek a támogató hozzászólását, és várjuk a törvényjavaslat megszavazását. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me