DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogyan azt már az általános vitában is elmondtuk, a Magyar Szocialista Párt támogatni fogja a javaslatban megfogalmazott technikai módosításokat, hiszen úgy ítéljük meg, hogy ezzel lehetőséget ad arra, hogy a gazdák könnyebben és jobban tudjanak csatlakozni ehhez a bizonyos kárenyhítési rendszerhez, éppen ezért tehát támogatni fogjuk ezen technikai módosításokat. Ahogyan azt már a Mezőgazdasági bizottsági ülés keretein belül is kifejtettük, azonban még csiszolásra szorul ez a módosító javaslat, hiszen azon gazdáknak, akik kis területen gazdálkodnak, és nagyobb kárt szenvednek el, nekik azért ez még mindig kevésbé tud majd segítséget nyújtani.
Ugyanakkor ismételten felhívnám a figyelmüket arra a tényre, hogy minden intézkedés csak akkor ér valamit, ha a kormány az ahhoz megfelelő forrásokat biztosítja is, és miközben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr egy 1700 milliárd forintos megszorítást jelent be, miközben kiderül, hogy talán bevezetik az internetadót, esetlegesen a szappanadót is, akkor félő, hogy az Orbán-kormány nem biztos, hogy fel fogja tölteni elégséges módon ezt a bizonyos, költségvetési forrásokból nyújtható kárenyhítési támogatási keretet. Éppen ezért arra szeretnénk önöket kérni, hogy még pontosítsanak ezen a törvényjavaslaton, és mindezek mellett engedjék meg, hogy még egy dologra felhívjam a figyelmüket. Egy felelős politikát folytató kormány nemcsak a természeti problémákra figyel, hanem a világban zajló folyamatokra is, amelyek például érintették most a nyírségi almatermelőket, hogy ne menjünk túlságosan messzire.
A legnagyobb probléma, ami fenyegeti a magyar mezőgazdaságot talán, az bizony az a 27 százalékos áfa, amely jelenleg Magyarországon hatályos. Többször felhívtuk már arra a figyelmet, és többször tettünk arra javaslatot, hogy amennyiben ezt 5 százalékra levinnék, akkor talán a legnagyobb kárenyhítést tudnánk megvalósítani a magyar mezőgazdaságban.
Végezetül még egy dolgot engedjenek meg nekem: arra szeretném kérni a kormányt, vagy azt javasolnám a kormánynak, hogy alkothatunk itt mi a Házban bármilyen kárenyhítési rendszert, ha abban nem bíznak a magyar gazdálkodók, a magyar mezőgazdaságban szereplők, akkor nem fognak csatlakozni ehhez a bizonyos kárenyhítési rendszerhez.
És ahhoz, hogy bízzanak ebben, ahhoz viszont az is kellene, hogy önök feltárják azt, hogy kik azok a magyar kormányzati szereplők, akik éppen most ebben a bizonyos diplomáciai botrányban érintettek. Kik azok a magyar kormányzati szereplők, akik …

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me