VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy tájékoztassam az Országgyűlést arról, hogy a Törvényalkotási bizottság 2014. október 20-ai ülésén a T/1273. számon benyújtott, a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvényt és az ahhoz kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalta, és ahhoz ellenszavazat nélkül, azaz egyhangú szavazással összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
A törvényjavaslat egyébként a mezőgazdasági kockázatkezelésről szóló törvényt három alapvető cél érdekében módosítja. A módosítások egy jelentős részét az elektronikus közigazgatás operatív program keretein belül megvalósuló „Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer” című projekt végrehajtása indokolja. A változtatások másik csoportjára a 2014. január 1-jétől hatályba lépett, állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak való megfelelés miatt volt szükség. Végül a rendszer eddigi működésének tapasztalatai alapján néhány egyszerűsítés és pontosítás képezi a szükséges módosítások harmadik csoportját.
A javaslat elfogadásával - a komplex mezőgazdasági kockázati rendszer létrehozásával összefüggésben - pontosításra kerül a jogszabály néhány definíciója, így például az elemikár-esemény, a mezőgazdasági káresemény vagy a kármegállapítást támogató szerv.
(17.00)
Új fogalomként az átlaghozam kerül meghatározásra, amely a megfelelő adatokkal nem rendelkező gazdálkodók esetében teszi lehetővé a kárenyhítő juttatás mértékének meghatározását. Ezek a fogalmi módosítások a parcellaszintű kárbejelentési rendszer megteremtéséhez is szükségesek, ami a gazdálkodók számára az egyik nagyon hasznos újdonság lesz.
Az összegző módosító javaslatban csupán egy technikai módosítás szerepel. Tekintettel arra, hogy a benyújtott törvényjavaslatban hivatkozott uniós jogi aktus ez idáig nem került kihirdetésre, így annak a törvényjavaslatban történő hivatkozása sem indokolt.
A Törvényalkotási bizottság nevében kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me