DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban engedjék meg, hogy megköszönjem az előterjesztés támogatását, és ezért viszonzásul némiképpen ismeretterjesztő szándékkal néhány szemelvényt felolvassak az előterjesztésből, mert az elmondottakból az derült ki, hogy talán a figyelmüket elkerülte néhány bekezdés belőle, amikor az egyébként számomra nagyon szívmelengető hozzászólásokat ejtették, hiszen a jelenlévők tudják, hogy nekem szívügyem a vasút.
Csak példaként néhány mondat az előterjesztésből. „A távolságtartó gerendák mennyiségét a hosszanti irányú biztosításra szolgáló valamennyi távolságtartó keretben és távolságtartó szerkezetben az I. táblázat alapján kell meghatározni minden nem teljes szintre, azokra a szelvényméreteknek és biztosítandó ládák, egységrakományok csoportja tömegének függvényében.” Vagy találomra felcsapva másutt: „A henger alakú áruk szállíthatók alátétfákon, közismertebb nevükön stafnikon, valamint a támasztószerkezetek alkalmazásával azokat a henger alakú árukat, melyek tartósan, például hegesztéssel, csavarozással, szegecseléssel rögzített technológiai támasztékokkal vannak ellátva, ha ezek műszaki dokumentációjában foglaltaknak megfelelően többek között a vasúti szállítás céljaira szolgálnak, a jelen szabályzat I. vagy V. fejezetében foglalt - amelyekre a módosítások vonatkoznak - rendelkezések szerint kell elhelyezni és biztosítani.” Erről szól, amit önök támogatni fognak, amit ismételten köszönök.
De tekintettel arra, hogy ezt képviselőtársam - hogy mondjam - kristálytiszta logikai úton elvitte az előadásában (Dr. Józsa István közbeszól.), engedjék meg, hogy azokat komolyan vegyem, és ne a közéleti humor témájába vegyem. Az egyik a vasúti koncepció és a vasúti közlekedés jelentősége. Tisztelt Józsa képviselőtársam, az - hogy mondjam -, ha nem is a humor, de valahol azért az abszurd fogalomkörébe tartozik, hogy ön beszél a vasút fontosságáról, akik 37 mellékvonalat megszüntettek. (Dr. Józsa István: Ezt mondtam!) Ön beszél, amikor cselekvő részesként tehetnek arról, hogy az Ander képviselő úr által említett jelenlegi vasúti képhez azokat az átlagos számokat több-kevesebb megalapozottsággal el tudja mondani (Ander Balázs: Ez igaz!), amiket elmondott például a 7600 kilométer magyar vasúti hálózat műszaki állapotáról és arról a 4000 kilométerről, amin sajnos mind a mai napig vasúti lassítójelek vannak forgalomban.
De nem vitatom az ön jobbító szándékát. A 2012-ben egyébként az önök támogatásával, most is megköszönt támogatásával elfogadott személyszállításról szóló törvény, de mégiscsak lényegében a vasútról szóló törvény volt az, amely rangsorolta a szállítási módokat, és azt mondta, hogy ezen belül első a közösségi közlekedés, a vasút, az a vasút, amely óhatatlanul ugyanazt a hálózatot és ugyanazt az energiatáplálási rendszert használja, amit az áruszállító vasút.
Nem akarom az önök által is ismert körülményeket, hangsúlyozom, egy másról szóló előterjesztés kapcsán elmondani, de ami a változásokat jelenti, 2010-ben 330 milliárdos adóssággal vettük át a vasutat. Csak emlékeztetőül mondom, hogy 2002-ben, amikor átadtuk a kormányzást, 27 milliárd volt a magyar vasút adóssága. Az sem kevés pénz, de 330 milliárd adóssággal kaptuk vissza. Az akkor egységes magyar vasút több mint 80 kisebb-nagyobb gazdasági társaságban volt szétaprózva, szétverve. Az azóta eltelt időben ma a vasút adóssága 150 milliárd körül van, ami még mindig sok pénz, de a 330 milliárdnak kevesebb mint a fele. A magyar vasút megint egységes, gyakorlatilag van egy független pályavasút és van egy személyszállító vasút. Csak emlékeztetőül és a jegyzőkönyv számára mondom: az önök által eladott MÁV-Cargónak a visszavételére egyébként a jelenlegi kormány törekszik, vagy az abban való részvételre, vagy újrafejlesztésére.
Ami a jövő feladatait illeti, mindkét vezérszónok képviselőtársamnak tökéletesen igaza van, ez a teherszállító vasút jelentőségéhez tartozik. Nem véletlen, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban az infrastruktúra számára rendelkezésre álló 1500 milliárdból 1000 milliárdot kifejezetten a vasút fejlesztésére szeretnénk fordítani. Tekintettel arra, hogy az Európai Unió alapvetően a TEN-T-vonalakat, tehát a transzkontinentális vonalakat támogatja, nyilván ezeknek a jelentős része magyarországi tranzit útalapból megy, és ezért az elsősorban hazai forgalmakat szolgáló hálózatot pedig hazai forrásból kell és fogjuk is biztosítani.
Mozdonyok: sajnálatos módon a gördülőállomány is olyan helyzetben van. Emlékeztetőül itt is csak az elmúlt napok-hetek eseményeire utalok. Azért az elővárosi rendszerre elkezdődött a 42 motorvonat szállítása, az első két szerelvény megvan. Újjáéledt a magyar vasúti gépgyártás. Szolnokon akár a külföldi cég a motorvonatok ügyében, akár a MÁV cége az intercity-szerelvények fejlesztésében és újragyártásában jeleskedett az elmúlt napokban.
A mozdonybeszerzés valóban így van. Az átlagéletkor, amely csak kismértékben változhat… - egyébként az első Fidesz-kormány által vásárolt 15 villamos mozdony. Végezetül, nem visszaélve a türelmükkel és idejükkel, azért azt kérem, lássák be önök is, hogy az áruszállításhoz döntően áru kell, vasúti szállításra alkalmas áru kell. Ma Európa gazdasága és ezen belül Közép-Európa gazdasága viszonylag kisebb igénnyel lép fel ömlesztett, tehát a vasúti szállítást elsősorban igénylő ömlesztett áruk iránt. A konténeres szállítás pedig ma mind kiszolgálási időben, mind praktikumban azért az egész világon, ezen belül Európában és Magyarországon is a vasút számára egyébként valóban nem örvendetes módon közúton bonyolódik.
A RoLánál kérem, vegyék figyelembe, hogy a RoLát annak idején, az uniós csatlakozásunk előtt elsősorban az éltette, hogy aki a RoLát igénybe vette, az bónusz belépési lehetőséget kapott nyugat-európai országokba. Ez az egyik dolog.
(19.50)
A másik, hogy változott a RoLa technológiája: ma már nem az egész szerelvényt, csak a puttonyt, a konténert rakják a vagonra, ami feltételezi, hogy mind a feladó, mind a célállomáson gépek állnak rendelkezésre a szállítmányozónak. Ma Magyarországon ezt csak néhány nagy fuvarozó engedheti meg magának, ezért a hazai, döntően kis- és középvállalkozások, a néhány kocsival működő kis- és középvállalkozások nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendszerben hátrányban vannak.
Ezzel együtt a RoLának mindkét képviselőtársam által elmondott előnyére is tekintettel a kormánynak szándékában van a RoLa tevékenységét mind műszakilag, hiszen a feladó-levevő állomások miatt ez műszaki fejlesztést igényel, mind az alkalmazandó kocsik, tehát csak a puttonyok, a konténerek szállítására alkalmas kocsik… - nem utolsósorban a nemzetközi menetrend -, nagyon fontos fejleszteni, hogy a szállítási időtartam ne növekedjen, mind a díjfizetés megállapításánál, csatlakozva az ezzel kapcsolatos európai egyezményekhez.
Ezért a szakmai kitérőért elnök úr szíves megértését megköszönve még egyszer köszönöm az előterjesztés támogatását, és kérem, hogy hasonló intenzitással támogassák a vasutat a közeljövőben tárgyalandó költségvetés tárgyalása során is. Köszönöm a figyelmüket és a türelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me