DR. JÓZSA ISTVÁN,

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN,
DR. JÓZSA ISTVÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen az MSZP-frakció is támogatja az előterjesztést, mert ez egy olyan kötelezettség, ami nemzetközi szerződéssel van összhangban, és ahogy mondták, valóban a vasúti árufuvarozás működőképességét javítja. Tehát az, hogy a Nemzetközi Vasúti Árufuvarozásról szóló Megállapodás és a Mellékletei 2014. évi módosításának kihirdetéséről szóló T/1125. számú törvényjavaslatot megszavazzuk, az nem kérdés.
Ugyanakkor az kérdés, hogy ennek eleget tesz-e a kormányzat. Ennek a napirendnek a kapcsán azért el kell mondani, hogy a vasúton történő áruszállítás ne egy csökkenő, romló mennyiségi és minőségi adatokkal bíró ágazat legyen, hanem minden lehetőséget kihasznál a kormányzat arra, hogy például a RoLa… - amivel közvetlenül át lehetne irányítani a nagy teherforgalmat a közútról, tehermentesíteni lehetne vasúti szállítással, vagy a több határon történő, keletre is történő vagy keletről történő vasúti szállításban, Magyarország milyen versenypozíciót tud elfoglalni, ez a versenypozíció javul vagy romlik.
A szakmai szervezetek véleménye szerint sajnos nem javul ez a versenypozíció. Több területen Szlovákia elénk került vagy növelte az előnyét, és az, hogy mindenki által elfogadott tény, hogy környezetvédelmi szempontból sokkal kedvezőbb a vasúti áruszállítás a közútinál, ezzel együtt van egy természetes folyamat, amiből az látszik, hogy a praktikum miatt egyre több kamionos áruszállítás van, és nem sikerült azt a tendenciát megfordítani, ami természetesen összhangban van azzal is, hogy kiépítésre került Magyarországon a gyorsforgalmi úthálózat, ami alapvetően pozitívum, de megvan ez az árnyoldala, hogy a nagy tömegű teherszállítás is a vasútról egyre inkább a közútra kerül át.
Tehát amikor ezt a törvényjavaslatot vizsgáljuk, ami a nemzetközi vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás kihirdetéséről rendelkezik, és valóban Magyarország több mint tíz éve, 2002 óta részese ennek a megállapodásnak, mindig eleget tett az éves módosítási kötelezettségnek, akkor gondoljunk arra, hogy ez a nemzetközi megállapodás milyen alapvető célokat szolgál, és hogy ennek a közös célnak az érdekében vannak-e még a magyar kormánynak további lehetőségei - a szakmai szervezetek szerint vannak -, amelyek irányába érdemes lépni, érdemes dolgozni.
(19.30)
Tehát az az átfogó reform, amit a Fidesz-kormány 2010 előtt már beígért, utána meg még inkább, hogy a Magyar Államvasutak, ezen belül a vasúti áruszállítás reformját elvégzi, mi úgy látjuk, hogy késik, várat magára.
Nagyon aktívak voltak önök ellenzékként 2007-2008 tájékán, amikor az akkori kormány kísérletet tett a vasúti közlekedés megreformálására, modernizálására. Akkor egy konzervatív, stabilizáló álláspontot foglaltak el. Azóta meg mi azt tapasztaljuk, hogy csak beszélnek arról, milyen jó lenne, ha a vasúti közlekedés színvonala emelkedne, ha a vasúti árufuvarozás volumene növekedne. Az erre vonatkozó lépéseken, azon túl, hogy mondjuk, érzékelhető európai uniós forrásokat mozgósítanak, vagy ami erre van megítélve, azt valóban a pályavasút korszerűsítésére fordítják - hozzáteszem, sokak szerint hatalmas fajlagos áron, tehát a Szajol környéki vasúti pályakorszerűsítés szakértői vélemények szerint minden fajlagos értéket vagy elképzelést felülmúlt, tehát lehet, hogy lehetne, sőt biztosan lehetne sokkal hatékonyabban fölhasználni ezeket az uniós forrásokat -, ezen túlmenően mi ellenzéki pártként azt várjuk a kormánytól, azt kérjük, követeljük, hogy a szabályozás és a források felhasználásának optimalizálásával, összehangolásával erőteljesebb lépéseket tegyen azért, hogy a vasúti árufuvarozás Magyarországon sokkal nagyobb részarányt képviseljen, ezzel is szolgálva a környezet védelmét és a gazdaságos működést.
Tehát amikor önök úgy általában, jól hangzóan beszélnek az ország újraiparosításáról, akkor legyenek szívesek, beszéljenek az újravasutizálásáról is, a vasúti közlekedés újraszervezéséről, mert a nagy volumenű ipari termelés és a vasúti áruszállítás szorosan össze kell hogy függjön egymással, a kettő feltételezi egymást. És ha a vasúti áruszállításban nem látjuk azt a fellendülést, amiről önök beszélnek az ipari termelés fellendítésében, akkor lehet, hogy mind a kettő csak szólam. Mi azt szeretnénk, ha a megállapodás törvénybe iktatása és kihirdetése mellett a parlament elé hozná a kormány azt a vasúti koncepciót, amiről sokat lehetett hallani, önök sokat beszéltek, nyilatkoztak, csak viszonylag keveset láttunk.
Tehát szeretném megragadni az alkalmat a vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás kihirdetésének törvénybe iktatásánál, hogy felhívjam a figyelmet az ezen a területen meglévő lemaradásukra, legalábbis az igényekhez képest és a saját ígéreteikhez képest is. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me