DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szeretném önt is és a közvéleményt is megnyugtatni, hogy az ön állításával ellentétben az intézmény jövőbeni működése semmilyen módon nincs veszélyben. Csökkentett kapacitással sem kell számolni, és egyetlen beteg utcára kerülésétől sem kell tartani. Mindezen túl az MNV Zrt.-nél is az előkészítés szakaszában vannak olyan fenntartói intézkedések, amelyek középtávon hozzájárulnak a működés fenntarthatóságának biztosításához.
Ahogy ön is említette, a Gálfi Bála Gyógyító és Rehabilitációs Nonprofit Kft. járó- és fekvőbeteg-ellátást, valamint szociális ellátást nyújt már több évtizede. Az intézmény nem került az EMMI, illetőleg a GYEMSZI által fenntartott intézmények közé, nem került itt átvételre. A kórház a vagyonkezelő szervezete, ahogy ön is mondta, az MNV Zrt., ugyanakkor a szakmai felügyeletet természetesen az EMMI látja el. Az intézmény a jelenlegi ügyvezető igazgató megbízása óta eltelt három évben jelentősen csökkentette működési költségeit, a kórház üzemeltetését emellett is változatlanul tudta biztosítani, és nincsenek adósságai. Az egészségügyi és szociális ellátást nyújtó intézmények működését, szakmai tevékenységét a szektorsemlegesség jegyében ellenőrzik az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervek, hatósági eszközökkel is biztosítva a közszolgáltatások megfelelőségét. Így a nonprofit kft. által működtetett egészségügyi és szociális szolgáltatás is a megfelelő hatóságok felügyelete, nem pedig a vagyonkezelő, tehát az MNV Zrt. felügyelete alatt áll, ahogy ön ezt sugallta felszólalásában.
A Tisztifőorvosi Hivatal 2014 áprilisában, ahogy ön is említette, az ország összes egyéb pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációval foglalkozó egészségügyi intézményével együtt itt is vizsgálatot végzett, de ez nem egy speciális, hanem egy általános vizsgálat, a minimumfeltételeket vizsgálta. Az OTH az általa folytatott ellenőrzési eljárást a kórház kérelmére felfüggesztette, a felfüggesztés 6 hónapja alatt a kórház vezetésének alkalma nyílt a hiányosságok orvoslására.
Szeretném még egyszer leszögezni, az OTH által az ellenőrzési eljárás során megállapított hiányosságokkal kapcsolatban nem merült föl szankcióként a kórház bezárása. Mindez azt jelenti, hogy a szolgáltató továbbműködése nem került veszélybe, a betegek nem kerülnek más szolgáltatóhoz, az ellátás biztonsága nincs veszélyben.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me