DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! A bírósági végrehajtókkal szembeni kritikájának jelentős részével az Igazságügyi Minisztérium egyetért. Valóban tapasztalhatók rendellenességek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működésében és az önálló bírósági végrehajtók működésében is. A végrehajtói szervezetrendszerrel szembeni közbizalom érezhetően megingott, ezt helyre kell állítani. Éppen ezért az Igazságügyi Minisztérium hónapok óta foglalkozik a problémák feltérképezésével, ennek érdekében a minisztérium már össze is állított egy problématérképet, továbbá az Igazságügyi Minisztérium határozott lépésekre készül. Az ezzel kapcsolatos előterjesztésünket, javaslatainkat még ebben az évben a kormány elé terjesztjük, várhatóan ez után kerülhet az Országgyűlés elé.
Ami az államosítás kérdését illeti. Szeretném leszögezni, hogy az önálló bírósági végrehajtók közhatalmat gyakorló hivatalos személyek, akik a működésük során az állam nevében járnak el és állami feladatot látnak el. Ilyen értelemben tehát a bírósági végrehajtás ma is állami feladat, és állami szervezetrendszer biztosítja a végrehajtást. Ettől teljesen független, de jogos kérdés a bírósági végrehajtók díjazása és az érdekeltségi rendszerük.
A magyar végrehajtás rendszerében az állam jelöli ki jogszabályban a végrehajtó hatóság tagját, munkavégzésének nemcsak a kereteit, hanem az összes elemét jogszabályban rögzíti, és ennek eredményét a jogszabályoknak megfelelő eljárásban számon is kéri a hatóságtól. Ezek mind közfeladatok, tehát az állami végrehajtás ilyen értelemben megvalósul.
Szeretném önt emlékeztetni arra, hogy 2010 óta a hivatalban lévő kormány szigorította jelentősen a bírósági végrehajtók szakmai és etikai követelményeit. Így szigorítottuk 2011 februárjában az összeférhetetlenségi szabályokat, a végrehajtói álláspályázatok elbírálásának szakmai szempontrendszerét. 2013. január 1-jétől jogi végzettséghez kötöttük a végrehajtói kinevezést és a végrehajtói működést, továbbá előírtunk továbbképzési kötelezettségeket is a végrehajtók számára. A 2013 júniusában kiadott rendeletben az igazságügyminiszter a végrehajtói díjazás átstrukturálását célozta különböző ügyekben, ahol a rendelet alapvető célja a végrehajtási költségek csökkentése és ésszerűbb elosztása révén az adósok terheinek csökkentése volt.
A képviselő úr által említett levélről, amely az ön interpellációjában a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökétől származna, tájékoztatást kért a tárcánk, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke arról tájékoztatta a tárcát, hogy nem tőle származik ez a levél, és ezért büntetőfeljelentést tett a kamara elnöke.
Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon fontosnak tartom, hogy amikor a magyar bírósági végrehajtókat vagy önálló bírósági végrehajtókat bírálja, akkor tartsuk szem előtt, hogy a bírósági végrehajtás rendkívül fontos része a jogállami eljárásoknak, a magyar jogállami bírósági eljárás csak akkor lesz teljes, ha a bírósági végrehajtást önök nem vonják kétségbe. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát és a Bírósági Végrehajtói Kamara tagjait érhetik jogos kritikák, de a bírósági végrehajtásra szükség van. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Kérem válaszomat elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me