DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára ön is észrevette, hogy a munkaerőpiac, a magyar munkaerőpiac lényeges átalakuláson ment át az elmúlt időszakban. Ma már és főleg a következő években nem az lesz a fő kérdés, hogy munkaerő rendelkezésre áll-e, hanem megfelelő számban és minőségben rendelkezésre áll-e. Tehát a kérdés az, a gazdasági növekedés egyik legnagyobb lehetősége és gátja lehet az, hogy erre a kérdésre adekvát választ tudunk-e adni. Szakképzettséggel sokkal jobbak az esélyek az elhelyezkedésre, mint anélkül.
Nézze meg a statisztikát: most nagyjából 400 ezer regisztrált álláskereső van a regiszterben, ebből több mint 200 ezer embernek semmilyen szakképesítése nincs, ráadásul hosszú évek óta nincs. Tehát ha az a kérdés, hogy szükség van-e a szakképzett, jól felkészült szakemberekre vagy sem, erre a válasz egyértelműen igen. És a szakképzés egyik legfontosabb dolga, hogy a munkanélküliség újratermelődését akadályozza meg. Ezért kell a hiányszakmákat oktatni, ezért van szükség a duális képzésre. Azt, amit a németek, osztrákok hosszú évtizedek óta csinálnak, nekünk nyilván magyar viszonyokra ültetve meg kell valósítanunk.
Tettünk is ezzel kapcsolatban lépéseket, ösztönözzük a tanulószerződéseket, emeltük a gyakorlatigényes szakmák normatíváját, egyszerűsítettük a visszaigényléseket. Az LMP-től gyakran halljuk, és szeretném itt fölhívni a figyelmüket, az nagy tévedés, hogy a nemzetközi nagyvállalatok képzetlen, olcsó munkaerőt keresnek Magyarországon. Lehet, hogy ez egy évtizeddel ezelőtt így volt, de hogy manapság nem így van, abban egészen biztos lehet. Modern, a termelésbe bevonható, jól képzett és megbízható munkavállalókat keresnek a multinacionális cégek is.
Tehát ha az a kérdés, hogy mit tesz a kormány, vagy mit akar a kormány, a szakképzést a gazdaság, a fiatalok, a magyar családok érdekei szerint kívánjuk alakítani. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me