IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyre jobban körvonalazódik az, hogy milyen szerepet szán a kormány a szakképzésnek az orbáni munkaalapú gazdaságban. A célja nyilvánvalóan az, hogy az egész szakképzési, szakoktatási rendszert az országba csábított multik igényeinek megfelelően alakítsák át, kiszolgálva azokat egyszer használatos, olcsó, betanított munkaerővel.
A munkanélküliek fele hosszú idő óta a szakképzettséggel rendelkezők közül kerül ki. De nem talál magának munkát, mert sem korszerű tudással, sem a megfelelő készségekkel nem rendelkezik. A szakképzésben és a szakiskolákban tanulók évről évre a legrosszabb tanulmányi eredményeket produkálják, és körükben a legmagasabb az iskolaelhagyók aránya is. A szakmát tanulók tudásszintje messze elmarad más iskolatípusokban tanulókétól. A szakképzés ideje három évre, a közismereti tárgyak óraszámának az összes tanóra egyharmadára csökkentése még tovább rontott a szakoktatásban részt vevők esélyein.
A tanulmányaik befejezése után ugyan el tudnak helyezkedni gyakorlati képzést adó cégeknél, de nagy bajban vannak, ha munkahelyet kell váltaniuk. Láttuk, akár csak az elmúlt évet nézve, hogy hány multicég az, amelyik odébb állt olcsóbb munkaerőt keresve. Lehet, hogy a kormánynál lobbizó nagyvállalatok legnagyobb problémája az, hogy a több milliárdos állami támogatásuk mellé nem kapnak egy csomagban azonnal bevethető, adott munkafázisra betanított munkaerőt is, de nem biztos, hogy az egész képzési rendszert az ő igényeikre kellene alapozni.
Tényleg ezt jelenti a kormánynak a munkaalapú gazdaság? Egyszer használatos, lecserélhető munkaerővel ellátni a kormánynak kedves cégeket? A munkaerőpiaci igényeket jobban kiszolgáló képzés megteremtése mellett, mondják meg, hogy akarják megoldani a szakképzés legfőbb problémáját. Hogy lesz jobb minőségű a képzés, és hogyan akarják megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a kkv-k is fogadhassanak fiatal szakmunkástanulókat?
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me