DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években legtöbbször a jelenlegi külügyminiszter úr, Szijjártó Péter volt az, aki az arcát adta a kormány által kötött stratégiai megállapodásokhoz, ő volt az, aki tárgyalt a kiszemelt cégekkel, megállapodott velük e különös vagy különleges feltételekben, és végül bejelentette azt, hogy ezek a stratégiai megállapodások megköttettek.
Mostanra azonban újabb hírekkel és újabb információkkal gazdagodhatott a tudásunk a stratégiai partnerségi megállapodásokkal kapcsolatban. Ennek keretében viszont igen súlyos vádak érték a magyar kormányt. Ha ezek a vádak igazak, akkor úgy ajánlottak egyesek támogatásokat külföldi befektetőknek, hogyha cserébe stratégiai megállapodást kötnek a kormánnyal, és a megszerzett támogatások egy részét kenőpénz gyanánt visszacsorgatják egy kijelölt alapítványnak. A kiválasztott cégekből így lehettek kivételezettek, ha ezek a hírek igazak.
De engedjék meg, hogy lefordítsam egy kicsit egyszerűbb szavakra. Itt arról van szó, hogy a hírek szerint az adókedvezményekért és még rosszabb esetben az adóellenőrzés felületességéért cserébe kormány közeli szervezeteket kellett volna támogatni (Lázár János: Hol jelentek meg ezek a hírek?), de hogy még egyszerűbben fogalmazzak, a hírek arról szólnak, hogy kevesebbet kellett volna befizetni a közösbe, ha cserébe több vándorol a magánzsebekbe.
Államtitkár úr, én szeretném azt hinni, hogy ilyen dolgok nem fordulhatnak elő a XXI. századi Magyarországon, viszont más magyarázatot nagyon kevéssé tudok találni, ugyanis legutóbb már pert kellett indítania a Lehet Más a Politikának azért, hogy pontosan megtudjuk, mennyi kedvezményt kaptak ezek a cégek, hogy megtudjuk, mi a valós mérlege a stratégiai megállapodásoknak. Önök és a minisztériumok - nem egyet kerestem fel és nem kettőt - egyszerűen sorra elhárították azt a megkeresést, amely arról szólt volna, hogy önök tisztázni tudják magukat például ezekkel a hírekkel kapcsolatban.
Államtitkár úr, kérdezem önt, van-e információja arról, hogy a megállapodások vagy azok egy része ezt a célt szolgálta volna, vagyis azt, hogy kevesebb adó folyjon be a költségvetésbe magánérdek-támogatásért cserébe. Elárulja végre, hogy mennyivel kevesebb adó folyt be a megállapodások következtében? S kérdezem, ezek után is kiállnak-e önök a stratégiai partnerségi megállapodások mellett.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me